fredag 11. september 2009

Lille Milli-gjeterhund:o)))))

Dette må jeg bare fortelle dere om! I dag skulle sauene flyttes til et annet beite enn der de har gått til nå. Det er å hente dem på ett jorde, følge dem over ett annet jorde, så lose dem 20 meter inn på en vei og inn på det beitet vi skulle flytte dem til. Dette gikk aldeles strålende:o) Det er gøy å se hvor vant de er til å lytte til stemmen jeg bruker når jeg “lokker”, også kommer jammen meg alle 97 med. Alt vel så langt…. Problemet er at det er ALLTID en “Dagens dust”! I dag var intet unntak, og ett av lamma løp tilbake og sto på motsatt side av dit de andre dyra var flyttet til, med to gjerder og en sti mellom seg og sine…. De av dere (Tove og Christian?) som har forsøkt å løpe etter lam, vet at dette er helt nyttesløst.  Etterhvert blir man bare oppgitt, og ikke så rent lite irritert. Jeg hadde med meg Milli-mor i bånd og tenkte at hvis jeg slipper Milli nå, så skremmer hun lammet, slik at hun enten sliter det ut eller så løper det i gjerdet (da blir det sittende der lenge nok til at jeg rekker å få tak i det). Som tenkt så gjort. Jeg er faktisk nesten litt stum av beundring over henne. Hun virket som om hun lekte, men det var noe “mer” der. Hun var uhyre bevisst på å holde lammet mellom meg og seg selv, og befant seg aldri i midten. Da skvatt hun unna, og løp på yttersiden av lammet igjen. Dette er litt rart, for søyene har skremt henne såpass at hun alltid sørger for å ha meg mellom seg selv og søya. Det skjedde ikke i dag – det virket faktisk som om det ligger “noe” i hodet hennes som sier at hun skal jage lammet mot meg, og ikke bare jage det langt pokker i vold! Det tok i underkant av 3 minutter før lammet løp i gjerdet og jeg fikk tak i det. Milli bjeffet og var veldig fornøyd med seg selv. Jeg hadde nesten lyst til å halse av glede sammen med henne:o)

Dette var helt utrolig gøy å være vitne til, og jeg fikk så lyst til å dele det med dere:o)

Det gjenstår å si at de som driver med gjeting hadde ledd seg fordervet over seansen vår, men det dugde for oss, og lammet ble fanget. Det hadde aldri gått med en av søyene, hun forstår godt at de kan være langt mer aggresive enn lamma (til gjengjeld er de langt enklere å håndtere med litt “sauegodis” (kraftfòr). At Milli skal få hjelpe til igjen neste gang Dagens dust er blandt oss, det er jeg ikke i tvil om:o)

Ha en flott helg:o)

19 kommentarer:

Nina og Bonnie sa...

Flinke, flinke Milli-mor."tante" vet at du kan.:O))))

Så moro å lese om gjeterhunden som bor i henne. Skal se du får er liten hjelper i Milli etter hvert. Nå må du bare la henne få prøve seg inn i mellom.Du får jo bruke henne på lamma. Kan bli litt skummelt med søyene kanskje.Vi vil jo ikke få Milli skadet. Dette er jo et nytt bevis på hva som lever mellom ørene på hundene våre.

Nøve sa...

Utrolig moro!!! Jeg har tydelig merka ett samleinnstinkt hos Nalle, men det hadde neppe fungert på den måten der... Flinke, flinke Milli!
Du må prøve det flere ganger!

Merete sa...

Så bra !!!

Dixie sa...

Det må ha vært veldig gøy å se på hva Milli gjorde for å få lammet bort til deg! Hun kan sikkert bli en kjempegod gjeterhund hvis hun bare får øvd seg litt! :)

T :-) sa...

Så morsomt å lese Gry :-) Innstinktet er der nok, det så du jo i dag :-)

GOD HELG!

Gry og Millis blogg sa...

Enig med deg Nina, hun kan få prøve seg på lamma innimellom, men vi holder henne unna søyene:o)

Nina og Bonnie sa...

Har dere bestemt dere for hvor mange av lamma dere skal beholde i år? Jo fler jo mer å øve på for Milli.

Irén sa...

Artig å lese, og sikkert enda artigere å oppleve. Synd der ikke var noen med videokamera i nærheten ;-)

Flinke Milli-mor! :-)

For noen år siden hadde vi noen få gjess. Jeg fikk hjertet i halsen en gang da svigerfar hadde glemt å lukke innhegningen:

Balder var som et lyn inne hos gjessene, og jeg så for meg "krig" med trist utfall.

Etter litt løping, masse kjefting fra gjessene - og Balder - sto gassen "innestengt" i et hjørne. Balder sto kry og passet på.

Gjett hvem som fikk Balder meg seg i full fart ut fra innhegningen igjen, med adrenalinet i høygir? Puh! Hehe


Fortsatt god helg! :-)

Gry og Millis blogg sa...

Nina: Ikke mange i år. Har bestemt meg for fire stykker. Hun får ikke trene så mye på dem, hun kan får trene på "Dagens dust" innimellom:o)

Irèn: Jeg tenkte det samme som deg. Dette skulle vært filmet.

Så gøy med Balder. Kjempestolt over å ha fanget "gassen". Var det bare en gasse? Da må jo Balder ha valgt ham ut bevisst? Kanskje fordi han var en ivrig forsvarer av "jentene" sine? Det er så gøy med sånne historier:o)

snorredimma sa...

Så flink du er, Milli - det bor nok en liten "gjeter" i deg, ja...

Dette SKULLE vært filmet, Gry, så kunne vi alle sett på flinke Milli i aksjon. Ho må jo hjelpe matmor..:-)

God helg!!

Inger`s blogg sa...

Dyktig gjort Milli, en riktig lapphund.
Mor kan være stolt av deg.

Anne-Liss sa...

Så flink Milli er, ekte gårdshund. Trygt å vite at "dustene" blir innhentet ganske fort.

Ville sa...

Så utrolig gøy å lese, heldige Milli-mor som får lov av mammaen sin å prøve ut instinktene sine!
Det må jo bare være et utrolig fint samspill mellom dere, så flink hun er... du også Gry:o)))
Tenk at du har en "arbeids" kompis i henne , iallefall når det gjelder de utidige lamma som ikke vet å følge flokken;o)
Var hun stolt etter utført oppgave???

Gry og Millis blogg sa...

Det var veldig gøy Berit, men skal jeg være helt ærlig, så var det ikke mye samspill ute og gikk.... Jeg bare slapp henne, og lot henne prøve seg, også ligger dette "noe" der.... Det var helt utrolig gøy å se (kanskje det egentlig bare er jeg som ser det? Skulle ønske det hadde vært noen andre der også;o) Hun var ikke så stolt, men veldig "gira", ville mere liksom:o) Jeg tror hun syntes det var veldig gøy (som vilter og morsom lek:o)

Gry Viola og Roxie sa...

Flinke Milli! Hun er en ekte gårdshund!! Ha en fin uke!!

Ville sa...

Gry, jeg så for meg at hun gjorde sånn som du håpet hun skulle gjøre;o) det er nok som du sier at der er "noe" der, uansett synes jeg det er så posetivt at du lar henne forsøke:o)
Jeg innbiller meg at Ville også har "noe" hun "driver" ofte andre hunder i den retning hun ønsker, kommer de for langt bort fra meg i lek så ser jeg at hun forsøker å styre dem i min retning, hun forsøker også å stoppe dem, som springer veldig mye.
Når jeg ser det så tenker jeg at det må da være det drivende instinkte til lapphundene???

Irén sa...

Gry: Ja, det var bare en gasse, og tre madammer :-)Men dessverre har vi dem ikke lengre.

Veldig artige fugler. Og du verden for et temperament. En kamerat skulle inn å hilse på dem for første gang. Skal si han tok beina fatt når flokken kom i full fart mot ham med vingene ute og nebbene klare... hehe

Sidsel, Honey og Arjas blogg sa...

Fantastisk Gry! Hils Milli jenta og si hun gjorde en kjempefin jobb!
Klem til begge to!

Gry og Millis blogg sa...

Berit: Det var sånn som du beskriver Ville, en lek med et innstinkt for å drive lammet mot meg:o) Det var dette "noe" du også beskriver. Flinke lappisene våre:o)))