fredag 6. november 2009

Litt om mye:o)

I dag har det vært oppholdsvær(!), og jeg, Milli - og for første gang på lenge - kameraet var på tur:o) Her ser dere noen av resultaten fra den turen. Høstmotivene er i ferd med å gi tapt for vinteren, men NOE finner man, hvis man leter litt:o)

DSC_0022

En Berberis i veikanten lyser fortsatt i rødt

DSC_0024

Slåpene er blå og fine (og gir INNMARI god likør etter en frostnatt).

DSC_0027

Friskt dugg på dødt løv

Det har skjedd ett eller annet med lille frk. Milli. Hun har aldri vært spesielt matglad, og jeg synes ikke at hun har vært så god på å spise, selvom det ikke har vært noe stort problem akkurat (nå bør jeg kanskje fortelle at både Yvonne og dyrlegen tidligere har ledd av min bekymring – Yvonne når jeg skrev om høyde og vekt, og dyrlegen når han kjente på henne;o) Uansett – det siste året har hun virkelig innsett at mat er godt!!! Lille Milli-matvrak er VELDIG flink til  spise maten sin og hun er VELDIG flink til å tigge av pappaen sin (som nok er den mest ettergivende av oss….). Hun er nå på en lett slankekur før utstillingen på Kongsberg…. Milli får dette å spise: 1/2 “tannpinne” pr. dag, 1 tørrfiskbit, 2/3  standard hundefòrkopp med Royal Canin fòr (dette reduseres hvis hun har fått mye godbiter under trening – der godbitene består av halve “Smart” bittesmå, myke “kjøttbein” man får kjøpt i matbutikken), 1/2 gulrot. På “middagen sin får hun 1/2 ss. tran. Hun får også et “pump” av en Viacutan spray på en skive med kjøttpålegg om kvelden. Det hender en sjelden gang at hun får middagsrester eller tørre brødskiver (da mener jeg en sjelden gang – ikke en gang i uken kanskje en gang i måneden).  Av mosjon får hun daglig ca. 1 1/2 time (noen ganger litt mindre, noen ganger litt mer), hvorav hun løper ca. halvparten av tiden løs. Jeg kan ikke forstå hvordan det ikke går an å holde seg slank på dette inntaket. Ola har jeg snakket (hardt;o) til, han påstår hardnakket at han bare gir henne tørrfiskbiten… Hmmmmmmmmmmmm, hva synes dere?

Her er noen bilder av Milli-mor, tatt i dag – turgleden er STOR!!! Ola ler av henne, han sier hun er som en gammel, rolig dame inne – men så fort hun kommer ut – ja da eksploderer hun. Det er helt sant.DSC_0015

Milli har fått kommandoen “ut å søk”. Ikke noe å si på innsatsviljen her:o)

DSC_0016

Det er jo så mange steder å lete….

DSC_0013

Stolt Milli fant ballen sin (selvfølgelig – hun er rågod på å søke:o)

På Kongsberg er det første gang Milli skal starte i Unghundklassen. Det blir litt spennende, for det er kanskje flere som stiller i den enn i juniorklassen, men det er den samme Milli og den samme meg – og det viktigste for meg er å møte de andre lappisene med eiere – for vi skal KOSE oss:o) Er vi riktig heldige, så får vi med vår egen fanklubb også!

Ellers er vi godt i gang med bedekkinga. Vi har holdt på i 14 dager, og 18 søyer er bedekket. Til og med Lille-Thea (som jo ikke er noe liten i det hele tatt lenger:o). Sauene våre går ut og inn som de vil, og det fuktige været gjør at et er skikkelig klinete mellom fjøset og fòrhekken (som står ute). Jeg surfa rundt der ute med gummistøvler med hull i nå i ettermiddag, ikke særlig deilig og ikke særlig lekkert…. Nå kan vi godt få litt frost synes jeg. Tenkte forresten at jeg skulle legge ut en “landbrukshalvtime” her på bloggen snart.

I morgen får vi gjester. Vi pleier å ha hummerlag hvert år. I år blir vi bare 5 stykker, noe som gjør at jeg ikke blir helstressa (men jeg har dekket bordet alt da….;o). Milli blir sikkert henrykt. Hun ELSKER besøk!!! Hun vil veldig gjerne sitte på fanget til alle som kommer. Hun henter lekene sine ustanselig og setter seg tett, tett inntil dem som kommer hit. Siden Milli får være i sofaen, sier det seg selv at hun ofte tar over hele besøket;o) Det er et ganske morsomt skue egentlig. Hun er bare SÅÅÅÅÅ blid når det kommer folk. Hun er defintivt familiens mest sosiale medlem. Helt stille, ikke et bjeff eller annen lyd, bare kjempefornøyd.

Det var litt om “ståa” her hos oss. Nå regner det forresten igjen, så mine bønner om frost er foreløpig ikke hørt….

DSC_0019

Vakre, lille, gladjenta mi’ (sukk:o))) på tur i dag, tydelig fornøyd!

God helg til dere alle:o)

30 kommentarer:

Ragnhild B. sa...

Heisann, for en vakker hund i fri utfoldelse! Milli er vakker, og flott fotografert! Syns du hun er for tjukk, da? Jeg prøver å holde tett øye med Emma, og registrerer at underulla nå har blitt temmelig tett og lett kan gi inntrykk av for mye fett på sidebeina. Det er ikke det som er saken, da? Det høres ut som du forer henne gjennomtenkt og planmessig, så det må vel være bra. Basis for Emma er også Royal Canin, - dagsrasjonen delt i to med en leverposteibrødskive attåt til frokost og litt våtfor attåt til middag. Hun spiser ofte ikke opp alt, og det er like greit. Jeg satser på at hun er helt passe,- hun skal jo uansett ikke være en mager jakthund, og min tommelfingerregel er at ribbeina lett skal kunne kjennes. Her i huset er det også far som gjerne vil stikke til litt ekstra, men han begrenser seg til å øke middagsmåltidet med mer våtfor. Jeg har lest at det ikke er så bra å gi tran når hunden får et skikkelig tørrfor. Foret er da tilsatt rikelig med vitaminer, også D, og for mye D er ikke bra. Jeg har derfor slutta med tran til hund.

Siss sa...

Å så fine bilder Gry. Artig å lese at du mistenker Ola for å gi lit ekstra til Milli. Det er sån her i huset også:-) Hundene får aldrig noe av meg,men Per deler gjerne lit til dem....Jeg kjenner altid bak på halefeste på hundene mine. om de er i passe hold.Kjenner en de to bena bak der da er hunden i passe hold. Gammel lærdom.

Herdis sa...

Fine fine Milli-mor! Hon är så söt,och som det är sagt i tidigare kommentarer det ser alltid ut som om hon smiler.. :-)
Det där med mat är svårt, och de där männen vi har är det största problemet.. ;-)Så är det här hos oss också...
Jag har en hund som är på tok för glad i mat (och allt annat ätbart) och en som helst inte vill ha mat överhuvudtaget..
Det enaste som har funkat för oss vid viktredusering var Royal Canins lightfoder. Inte ens specialfoder från Hills köpt hos vetrinären funkade. Och självklart måste gubben läxas upp och få matningsförbud under diettid.. :-D

Ville sa...

Hei Gry, jeg svarer deg sånn raskt nå.
Synes jo ikke Milli virker tykk, men det er jo du som kjenner henne.
Min erfaring med fòr er: Royal Canin fikk Ville i ca 1 1/2 år, hun spiste lite av fòret, fikk masse godiser av far i huset utenom;o) hun var ca 1 - 2 kg for mye ifølge vet. Fikk streng beskje ingen overforing!
Jeg så jo at Milli var slank og fin, benyttet sjansen i sommer til å bytte over til Eukanuba. Dette foret liker hun veldig godt, spiser opp alt, vel 200 gr pr dag + at hun får litt middagsrester hver dag.
Hun er blitt slankere!!!
Milli fikk jo Eukanuba før, stemmer??
Så vakker hun er nå hun søker, du er flink til å ta i farta bilder, tror det må bli min neste utfordring.

Nøve sa...

Kort svar fra meg også.. Jeg var faktisk på fôrkurs på torsdagskveld! En fyr fra Royal Canin som lærte oss om hundens anatomi, opptak av næringsstoffer mm. Han snakka om fôr generellt, men i ogmed at vi var så få på kurset, fikk vi en "ekstratime" om RC etterpå.
Det er veldig viktig å velge riktig for, etter alder, vekt mm.og å følge tabellen.. Da er man garantert at hunden får i seg det den trenger. MEN, ved ei brødskive m leverpostei f.eks (som veldig mange gir) blir det ubalanse. En slik brødblings tilsvarer nesten en dagsrasjon..

Milli er vel ikke tjukk.. bare masse deilig mjuk pels. Å hvor nydelig ho er, Gry!! Håper vi kan stille som heia-gjeng på Kongsberg:o)

Gry Viola og Roxie sa...

Først så vil jeg si at du har tatt noen nyydeliige bilder!!
Tror ikke Milli er for tjukk. Bare akkurat passe! Roxie har skjønt at pappa er ganske slepphent, han "mister" stadig noe mat!?
Gleder oss til å treffe dere neste søndag på Kongsberg!!

Gry og Millis blogg sa...

Ragnhild: Jeg har tenkt tanken selv! Milli var så innmari ribba for pels i sommer, så kontrasten blir stor nå som underulla kommer for fullt. Jeg kjenner også etter ribbeina, men nå synes jeg det er litt langt inn (men kjenne dem - ja, det gjør jeg enda - heldigvis:o) Jeg hørte med dyrlegen om tran og D-vitamin, for jeg har hørt det samme som deg. Han mente ikke at det var noen fare med så små mengder - også merker jeg det så godt på pelsen hennes - nå har hun en nydelig, silkemyk pels (som er skikkelig god å ha "pelsterapitimer" med;o)

Siss: Takk for tipset! Har akkurat kjent etter, og kjenner godt de to beina på hver side av haleroten:o) Nå kan du være stolt av meg Siss, har gjort som du sa og søkt om registrering av kennelnavn....:o))

Herdis: Jeg tror du har en bedre oppdratt mann enn jeg har;o) Mistenker at Ola tenker "ute av syne, ute av sinn.....".

Berit: Milli spiste Eukanuba før, hun likte det ikke særlig godt, og jeg så at hun spiste så godt av Nalles mat når vi var på besøk der (det var på den tiden jeg bekymret meg litt). Den perfekte slankemetoden hadde kanskje vært å gå over på Eukanuba igjen?!

Nøve: Så nyttig med et sånt kurs!!! Samtidig så tenker jeg at han RC -typen, ja han vil jo selge fòret sitt også (har vært på et lignende foredrag i forbindelse med grunnkurset Milli og jeg gikk på). Og du, jeg håper også! Veldig - da vanker det en skikkelig "knuseklem", både på deg og Nalle-mann!!!

Glemte forresten dette: Når jeg har knekkegg, så kaster jeg bare egget bort til Milli, hun tar først plommen, så hvitten (tror jeg). Skallet sparer hun til det er lenge siden hun fikk egg...;o)

T :-) sa...

Landbrukshalvtimen? Spennende Gry :-)

Så flott det nederste bildet er.

Kos deg i kveld og du vet jo at det ikke er noe å stresse for. Både mat og hus er i orden, trivelige gjester og Milli i sitt ess. Det får ikke blitt bedre da :-)

På islendingene er det sånn at en skal gi 20% under fôrnormen (har jeg lært, lest, hørt et sted) Er det sånn med lapphunder også?????

Nøve sa...

Lykke til i kveld! Tror sannelig du er den mest sosiale av oss,samme hva du sier ;o)

Jeg var VELDIG skeptisk til RC- fyren og sa det til ham. Han var flink!!
Tips om oppbevaring av tørrfôr; godt sammentulla i sekken nedi en tett boks. Maten harskner faktisk fort, og for matleie hunder er det ett problem fordi maten ikke lukter så "godt". Luktstoffene sitter ytterst i tørrfôret, sammen med fettet.

Angående Millis pels..den VET jo ikke om det er pga tran? Ho kan være født med en flott pels?

Gry og Millis blogg sa...

Nøve: Det var lurt! Jeg har pleid å hive sekken. Det skal jeg slutte med.

Jeg tror det er en kombinasjon av gener og tran/Viacutan. Både Jack og Äzzi har nyyyydelig pels, Yvonne anbefalte meg Viacutan mot at Milli var litt smågrinete etter første (og foreløpig siste) løpetid. Det har skjedd noe med pelsen hennes etter det. Vent til du kjenner den nå. Den er annerledes.

Nina og Bonnie sa...

Milli er da vakker som hun er. Tror mye er pels, det høres jo ut som du kjenner bein både her og der. Og da er det vel ikke noen krise????

Nydelig bilder og det siste viser jo hvor vakker hun er. Se på det ansikte da!!!!! ;-)))

Koselig med besøk og nå stresser du vel ikke så mye? Bare 5 stykker, ikke noe problem. Og når Milli overtar er det ingen som ser på noe annet.

Og Ola tror jeg du aldri får dressert til å la vær å gi Milli litt snadder. Hun snurrer han rundt lillefingeren. Der har du tapt.

Nøve sa...

Kanskje jeg skal få tak i Viacutan til alle! Syns verken nytt fôr eller tran hjelper Nalle...

En ting til angående oppbevaring. Fettet fester seg i plastboksen, jeg kjenner jo at den er seig - derfor bør pappsekken være der.
God kveld!

Gry og Millis blogg sa...

Du sier noe Nøve, periodevis hadde det jammen vært lurt om jeg også tok meg en liten dose Viacutan.... Det var det samme Mona hadde gått tom for til Tuuli i sommer forresten.

God kveld til dere også:o)

Hanne sa...

Milli kan da umulig være for tjukk, Gry??? Det er nok bare mye, deilig pels! Hun er så vakker atte!!

Hvilken Kongsberg utstilling er det snakk om?? I min "kjærlighetsrus" har jeg falt helt ut her...

Og hva er Viacutan?? Bienna får litt tran på maten sin og får veldig tykk, blank pels av det (men det var jo helt feil på Sandefjordsutstillingen da...).

Lykke til med Hummerlag!! Det blir sikkert hyggelig!!

Gry Viola og Roxie sa...

Måtte bare innom en liten tur å kikke på bildene av Milli!! De er så fine!!
Vi skal feire 15års dagen til Mariken i dag! Så jeg holder på å bake en sjokolade kakae som jeg aldri har prøvd før, så det blir spennende å smake på den. Det er en gamel oppskrift som jeg fant i kokeboken som jeg har arvet etter min bestemor. Så nå må jeg nok inn å lage glasur på den!!
Ha en fin søndag!! Vi ses neste søndag!! Det gleder vi oss til!!

Gry og Millis blogg sa...

Heisann Hanne:o)

Det er utstilling på Kongsberg om en uke. Tror det er Kongsberg Hundeklubb som arrangerer den. Tror det kommer mange lappiser, både for å stille og som heiagjeng:o) Kommer dere?

Viacutan er det kosttilskudd som funker knallbra på Milli. Bare vent til du kjenner pelsen hennes nå. Den er superdeilig, blank og fin:o)

Hadde vært gøy om vi kunne treffes snart:o)

Nøve sa...

Dere overelevde kvelden :o)))

snorredimma sa...

Jeg syns Milli er akkurat passe - hvis hun ikke har gått op noen kilo siden september da....

Det nederste bildet av Milli er nyyydelig...og får vel håpe at "heia-gjengen" stiller opp denne gangen, også!

Så spennende at du har søkt om registrering av kennelnavn. Nå gleder jeg meg til å få høre navnet når alt er i boks....;o)

Ville sa...

Ingen TVer i hode denne helga, heldigvis. Tror jeg fikk noen skurer løs sist, de er nå iferd med å falle på plass igjen;o)

Synes det er spennende det med fòr. jeg er/var super interessert i kosthold.
Var på nippen til å utdanne meg til kostveileder en gang.
Tror det ligger mye i det å spise seg glad og sunn.

Synes det høres kjempe lurt ut sånn som du fòrer Milli.
Godt du minnet meg på Tørrfisken, Gry!!!
Kjøpte det til Ville når hun var valp, men kastet alt den gang, av 2 årsaker.
Synes det var så store bein på dem, var redd det skulle sette seg fast.
Det lukta sånt og hun skulle alltid gjemme sånne godsaker en eller annen lur plass inne.
Nå er hun så stor og ligger mye ute om formiddagen, hun kan få ett da å kose seg med.

Ville får også som Milli ei gulrot dersom hun virker sulten.
Gry, når du sier tran, mener du tran eller fiske olje??
Fiske olje kan de få utenom fòret selv om der er litt i fòret.

Det er som Nøve; fettet i fòret kan lett harskne da har det ingen god effekt på kroppen.
Veldig godt poeng Nøve,; at fettet holder seg bedre i lukket boks. Jeg er glad du sier det fordi jeg fikk en sånn fòr box når jeg begynte med nytt fòr, Setter sekken med fòret ned...supert!!!!

Godt å få sånne påminnelser om sundt kosthold, eggeplomma er det leeenge siden Ville fikk,
Skal bli flink med å huske en gang i uka! Jeg har lest at plommen er super rå, men at eggehviten skal være kokt???

Jeg tror også at brødskiver kan skape ubalanse i tarmsystemet til hunden.

Ville har fått fiskeolje over maten sin hver dag siden vi fikk henne, omega 3 har samme gode effekt på dyr som mennesker.
Hjerte, kar,ledd og hjernen har godt av den. Hjernen er fett og trenger næring = fettsyrer:o)))
Ville har supermyk og deilig pels!
Viacutan må jeg finne ut av hva er, kanskje det er noe Ville også kan ha nytte av???


Så Gry til det du spør om, det kan jo være at han gir henne noe ekstra god, han Ola.
Er ikke lett å gjenomskue dem. Tror jeg har brukt nesten ett år på Øystein om å forklare og forklare viktigheten av riktig kost og hvor lett det er å overfòre. Tror vi har funnet balansen. Han får lov å gi henne middagsrester (minus poteter, pasta) og litt ekstra godt på lørdag.
Så får han lov å gi henne en liten bit rugsprø med norzola ost, for det er det beste Ville vet.

Utrolig flotte bilder av løvet med vanndråpene og Slåpene, er det plommer???

Og sist men ikke minst bedårende vakre Milli:o))))

Klem fra oss til dere begge:o)))
Så håper jeg dere har gode dager nå!!! frem til jul!!!

Gry og Millis blogg sa...

Kosthold ER spennende Berit! Jeg var hos dyrlegen, og da så jeg at de hadde dr. Baddakays fiskeolje der. Jeg spurte ham om den D-vitaminteorien var satt ut av de som produserer den og lignende fiskeoljer, han begynte å le, og sa at "den er nok det". Milli kan fint få tran, men ikke så mye. 1/2 spiseskje + et "pump" av Viacutane holder i massevis. Jeg vet at det er vilt mye penger i hundemat og kosttilskudd, og jeg er naturlig skeptisk til om vi virkelig trenger alle disse "nymotens" greiene...

Det med fòrsekken oppe i plastdunken skal herved bli en regel hos oss! Har ikke tenkt på at den burde tas vare på, men det virker jo så selvfølgelig når jeg leser det Nøve skriver.

Jeg har også lest at hundene våre ikke skal ha eggehvitte, men jeg er så lat at når jeg har plukket egg, og det er noen med brist i skallet, så kaster jeg bare hele egget bort til Milli. Jeg gjorde det med Kaisa også, og satser på at det går bra.

Forstår inderlig godt at du lot tørrfisken "hvile" litt hvis Ville-mor gjemte dem inne. Det lukter skikkelig stramt:o)

Slåper er mindre og hardere enn plommer og er skikkelig sure før de får noen frostnetter (evt. en runde i fryseren). Da blir de som rognebæra, mye søtere. De vokser på store busker med ganske lange torner.

Nei nå MÅ jeg få pusset de vinduene. De ser ikke ut og jeg har IKKE, IKKE, IKKE lyst til å begynne kjenner jeg... Men nå har jeg utsatt det alt for lenge allerede, bare i dag:o)

Dixie sa...

Dixie har jo alltid vært litt "tung" som de sa på Biri, men jeg tror det kommer seg nå. Vi har også blitt mer nøye med hva vi gir henne, og passer bedre på at hun ikke får for mye utenom middagen sin... ;)

Milli så i hvert fall IKKE tykk ut på Biri! Men da hadde hun jo veldig lite pels også... ;) Men mye av det er nok pels!

Høres ut som hun koser seg veldig på tur! Og det ser sånn ut på bildene også! :D

Ha en fin uke! :)

Hilde, Fant og Ebbie sa...

Hei Gry og Milli!

Flotte bilder av både natur og vesle, søte Millimor!
Hun ser da ut til å være i super form, den jenta. Så flink hun er til å søke etter ballen sin, det er flott mental trening.
Hun er glad i å jobbe og å bruke hodet sitt. Så har hun da også en flink mamma.

Lykke til med utstillingen på Kongsberg i helga. Håper heiagjengen blir stor!!
Jeg liker innstillingen din, det at dere skal kose dere og møte bekjente. Det skal jo ikke være såå alvorlig, liksom!

Fant hilser, og vil bare fortelle Milli at han har bursdag i morgen. Stooor gutt på 4 år. Hvor blir dagene og årene av?
Håper dere får ei fin uke!

Klem fra meg og mine!

Gry Viola og Roxie sa...

Hei! Bare kort innpå. Så på bloggen til Ville og Berit at du ikke viste hvem helg det var treff os Marianne. Det blir den helga som Nkk har utstilling i Kristiansand. Det er den 8-9 mai!!
Vi skal prøve å få det til!!

Gry og Millis blogg sa...

Gry: SKRIIIIIIIIIIK!!! April og mai er helt håpløse måneder her. Lamming og sortering og beiteslipp.... (hulk). Dette hadde jeg kjempelyst til, men man kan jo ikke få alt....

Ville sa...

Kan du ikke den datoen Gry:o(
Vi får finne på noe annet lurt, når sommeren nærmer seg:o)))
Du er nå herlig.... skriiiik....jeg synes også det er dumt for den datoen passet oss!!!
Syens et treff kunne vært et annet tidspunkt enn Lapphundutstillingen. Ett sosialt og koselig treff fra en lørdag til søndag:o)

Gry Viola og Roxie sa...

Hei! Datoen var bare noe jeg fant fram til. Marianne sa i en annen blogg jeg leste(husker ikke hvor) at det skulle være treff i på sørlandet samme helg som Nkk utstillingen, for da kunne enn være med på utstillingen en dag og treffet den andre dagen eller motsatt.
For alle utstillinger/lydighet er oppdatert for 2010 på nkk sine sider!! Kjekt å ta en titt nå så kan en jo f.eks planlegge sommerferien utifra utstilliner hvis en har lyst!! Biri utstillingen er siste helgen i juli.

Gry og Millis blogg sa...

Vi har alltid masse å gjøre i april og mai. Den helgen det er snakk om så er vi ferdige med lamminga, men vi har begynt å sette dyra ut på beite. Da skal de sorteres, ha ormekur og flåttmiddel og settes ut. Gjerder skal gås over og det er mye jobb. Jeg nevnte det for Ola, og han ble litt stram i maska.... Han er vanligvis verdens "rundeste", og jeg vet at han har rett i at akkurat tidlig i mai er et dumt tidspunkt for oss. Hvis vi er heldige, så grønnes det tidlig, og dyra kan slippes ut før.... Håper det blir en kjempetidlig vår til neste år!!! :o)

Gry Viola og Roxie sa...

Satser på masse snø i januar,februar og 1/2 mars! Så smelter den fin og det blir litt grønt i og fint i midten på april!!
Det er lov å ønske??!!
Ha en fin dag! Her titter sola litt fram så det blir nok en skau tur på oss i dag!!

Gry Viola og Roxie sa...

Glemte jo å skrive at jeg ønsker meg selvfølgelig snø til jul!! Det kommer en del snø den 19 desember!!

Ville sa...

Vi får håpe på det Gry, tidlig vår:o)))) visst ikke så må jo klare å få til noe i sommer månedene, jeg er heeelt sikker på at vi klarer å hoste opp noe kjempe lurt for å få til ett mini/mega treff.