tirsdag 6. april 2010

Et skikkelig rivjern;o)

DSC_0120

Siss og lille Mie:o)

Sissel hadde lyst til å oppleve en lamming, og her er det jo noen opplevelser på den fronten om dagen. Vi hadde avtalt tid for besøk og jeg gledet meg veldig.

Jeg visste at hun var i nærheten søndag formiddag (noe som ikke betyr at hun snart ankommer;o), da jeg så ei søye som begynte å lamme. Sissel rakk heldigvis akkurat i fjøsklær før lam nr. 2 kom. Dermed fikk altså hun oppleve sin første lamming:o) Ikke noe jåleri på den dama der, hun sjekket at lammet lå riktig i åpninga til søya og hun tok vekk fosterhinne fra munn og nese og gned det med halm når det hadde kommet ut.

Søndag var vel den mest hektiske dagen i lamminga hittil, så Sissel har virkelig fått føle på hva vi driver med i denne tiden. Vi har hatt ei veldig syk søye og Sissel har gitt henne sukkervann og fungert som dyrlegeassistent. Hun har øremerket lam og fulgt sau fra binger og ned i fellesfjøset. Hun har gjort alt sammen med en glede og et pågangsmot som det står respekt av. Vi hadde som nevnt en hektisk dag, og det var utrolig deilig med et par ekstra hender (det syntes Ola også tror jeg, for han dro ned og fisket:o). Det er tydelig at hun er vant til å håndtere dyr, for det er liksom en sånn selvfølgelig måte over måten hun møter dyra våre på. Det merker de, og de blir rolige av det.

Om kvelden hadde Ola og Sissel bestemt seg for at de ville spise spekesild….. (dem om det egentlig;o) Sissel ordnet middag, vi spiste og koste oss, før det bar ut i fjøset når dyrlegen igjen kom på besøk, jeg tror ikke vi satt oss ned før kl. ble omtrent 22, men da koste vi oss skikkelig også:o)

Mandag formiddag gikk med til enda litt mere fjøsjobbing, før Sissel satt kursen mot Sandefjord.

Veldig koselig at du kom Sissel, tusen takk for all hjelp og for superhyggelig besøk! Du er alltid velkommen hit til Glenne:o) Hvis Per leser dette, så skal han jammen være glad han fikk deg hjem igjen, for du kunne risikert å bli innesperra i fjøset her til lamminga var over:o). 

Som stolt eier av Milli må jeg jo forresten nevne at Sissel stadig var inne på at hun minner om Asca i måten å være på – stort større kompliment kan vel ikke Milli-mor få av sjølveste  “Fjelldronninga” vel??

Vi gleder oss til å se deg her igjen Sissel, håper det ikke blir lenge til!

21 kommentarer:

Nina og Bonnie sa...

Å, så deilig med ekstra hjelp da. Jeg tipper Sissel synes det var gøy. Og nå vet du hvem som kan hjelpe til, til neste år. :)))

Gøy å lese om hvor lett Sissel bare "gled" inn i lamminga. Den dama har nok mye erfaring som ikke har kommet ut. Hvordan går det med den syke sauen???

Klart du har all grunn til å være stolt av Milli-mor. Med det gemyttet....hun er jo tantes favoritt. :))))))))))) Gleder meg så myyyyyyyye til hun kommer. :-)

Nøve sa...

Tenker at jammen var Sidsel rett dame på rett plass til rett tid - ikke værst!!

Det var helt sikkert koselig å få "vist fram" flere sider av Milli-mor også. Ingen er så god som Milli - men det kunne jo ikke Siss vite..

(såg forresten bilde av Olas "spekesild" på mobilen til Bjørn..;)

Gry og Millis blogg sa...

Sissel skal kidnappes fra Jåberg i lamminga neste år;o)

Den sjuke søya blir bare verre og verre og nå har vi bestemt oss for å la henne slippe. Jeg er så innmari lei meg, det er kopplammet mitt fra 2007 - alltid bli' og gla' (før nå).

Har ikke turt å si noe til Milli enda Nina;o)


Nøve: Det var ikke ørret de spiste - det var spekesild som Sissel stelte i stand og de to synes det var KJEMPEGODT..... (jeg holdt meg til kålrabi og poteter:o)

T :-) sa...

Neimen så artig å lese. Tenker det både var godt med en hjelpende hånd(2) og at skravla gikk :-)

Sånn er livet, dessverre så greier vi ikke å redde alle. Sjuke dyr er det verste som er :-( Vet du hva som feilte den sjuke søya?

Gry og Millis blogg sa...

Nei Tove, jeg er redd jeg revnet børa, men det er i følge dyrlegen helt utelukket. Hverken vi eller veterinærene forstår dette. Vi har vært superheldige og aldri mistet søyer under/i forbindelse med lamming. Veterinæren har forsøkt "alle triksa i boka" og hun blir bare verre. Nå lar vi henne som sagt slippe mer vondt også kopper vi opp lamma. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg hadde din evne til å distansere meg fra dette Tove, for nå sliter jeg skikkelig her. Jeg er såvisst ingen bonde!

T :-) sa...

Ja jeg har det nok "enklere" enn deg på det punktet, Gry. Men gled deg over og tenk på alle de andre du fortsatt har rundt deg.

Gry og Millis blogg sa...

Tove: Det er sant, så får jeg heller ta ekstra godt vare på lamma hennes (kopplambingen er et festlig sted å være om dagen - både for folk og dyr tror jeg - jeg holder i allefall på å le meg i hjel av krumsprangene til den banden der:o)

Nøve sa...

Spekesild-kommentaren min var ment som ert ;o) Jeg så jo at det var to riktig STORE ørreter. 2 - 1 til Ola :o)
Ha en fortsatt strålende dag!

Siss sa...

Nå ble jeg lei meg Gry:-((( Men på en annen side hadde hun det ikke godt. Så det var helt ret å avlive hun. Ser for meg lamma hennes som prøvde alt di kune å si. "Se på oss da mamma"
Så kan du jo kose deg med avkommet etter hennne. Jeg vet det gjør vondt for deg. Og føler med deg.
Takk for et supert opphold hos dere. Gleder meg til neste gang:-)
Stor klem fra Siss

Ville sa...

Så deilig å få hjelp av Siss som virkelig vet hva fødsler er:o)))

Det er vel ikke så store forskjellen på lam og valpe fødsel???

Leser kommentaren din at du må la søya fare...trist når det er ei du er knytta til.

Åååå Gry, kan du ikke filme koppe-lammene en dag du har tid:o)
De høres jo så søte og gode ut.
Du vet jeg nyter synet av lam, men som regel er de litt større de kommer ut på beitene her omkring.

Når er det Nina skal være barnevakt for Milli?
Gleder meg fælt til Ninas innlegg, hun har jo lovet deg 2 innlegg om dagen:o)))
Jeg har også lagt merke til at det er blitt flotte bilder på bloggen hennes:o) noe jeg heeelt glemte å si til henne, men registrerte sist jeg la inn en kommentar.

Så det blir gøy Milli og Charlie:o)))

Gry og Millis blogg sa...

Det er kjempetrist og jeg er kjempelei meg, men nå har hun sluppet mere vondt og så får vi ta ekstra godt vare på dem som er igjen.

Berit: Klart jeg kan filme kopplamgjengen (nå har vi faktisk 7 stykker - og jeg er stygt redd for at det blir flere). Det er nå de er som søtest, mens jeg enda kan løfte på dem og kose med dem, de er faktisk ikke fullt så søte når de begynner å bli "youngstere";o)

Milli har litt kjedelige dager nå, så snille Nina har tilbudt seg å ha henne en helg - det blir helgen med den 18. i - og jeg gleder meg til rapportene fra Nina (men gruer meg til Milli skal bort - jeg er nok VELDIG avhengig av henne....) Men at hun får det fint - det tviler jeg ikke på. Akkurat nå sitter jeg og smiler litt og lurer på om hun klarer å sjarmere seg oppi senga til tante Nina (hun har klart det med Bjørn til Nøve nemlig;o)

Hilde, Fant og Ebbie sa...

Først av alt, såå morsomt for meg å se vesle Mie!!! :-)))) Tusen takk!

Jeg føler såå med deg akkurat nå. Jeg vet at du har et helt spesielt forhold til alle dyra dine, og det er veldig vondt å miste noen. Etter som jeg skjønner, var hun ikke helt frisk, så dette var det beste du kunne gi henne, Gry!! Jeg sitter her med tårer i øynene. Tenker på deg.

Så flott å ha hjelp under lamminga. Litt godt å være flere hender i fjøset på denne tida, kan jeg tenke meg.
- og så skal du nyte den helga som Nina skal passe Milli. Milli kommer til å ha det helt supert, og så slipper du å ha dårlig samvittighet for "gode-frøkna" di.

Hurra for bare jorder!!!!! Jeg sender deg en mail, jeg, når jeg kommer hjem og får sjekket "boka"mi. Den ligger hjemme, og jeg reiser ikke fra Solbu før i morgen tidlig. Du hadde rett, da du skrev at jeg nok ble litt lengre.....

Nina og Bonnie sa...

Selvfølgelig skal Milli sove i senga!!!! Det er hun vant til,så det må hun jo få lov til hos tante også. :)))

Synd med den søya. ;( Nå må du kose masse med lamma. De har det jo fint hos deg. :)

Inger`s blogg sa...

Det skjer mye hos dere for tiden.
Så koselig Sissel fikk så fin en opplevelse,ja hun er ikke redd for å jobbe, så det var jo bra dere ble mye å gjøre og koste dere sammen.
Bildene taler for seg, virkelig gøy å see og lese.

Vondt å miste dyra sine og ikke minst da du har et helt specielt forhold til dine.
For håpe det blir med hun ene og lamma får vokse opp, men det blir mye ekstra jobb med "koppebarn"
Lykke til videre!
Gleder meg til å se flere bilder og film.

Ragnhild B. sa...

Du har jammen hendene fulle, Gry! Nå leste jeg nettopp Sissels blogg om hvilken flott opplevelse hun hadde hos dere, og det står levende for meg! Hun var nok god å ha,- i stand til å ta i et tak! Så leit med den syke søya,- og 7 kopplam! Da blir du ikke opprådd for gjøremål! Kopplamma var barndomssomrenes høydepunkt for meg. Å få gi dem tåteflaske med melkeblanding (kip???)var som en drøm! Lykke til med lamma!

Dixie sa...

Så kjekt med litt ekstra hjelp i lammingen! Og Sissel så ut som hun likte "jobben" sin også... ;)

Det var veeeldig synd med den syke sauen! Men hun får det nok best på den måten. Men jeg forstår veldig godt at det må være trist! :(

Marianne sa...

Sååå koseligt! Må jo være utroligt gøy å få være med å hjelpe til i fjøset under lammingen....Er jo en liten skap sauebonde jeg og! så siss er heldig!
Tenker mannen koste seg fælt når han fikk "fri" å kunne gå å fiske istede for å jobbe...

Ville sa...

Å så myke og gode lamma høres ut nå, Gry!!!
Rart at de blir så fort halv-ville når de kommer på beite, etter all den nærkontakten de får med mennesker fra første dag i fjøset:o)

Ja, nå vet du det allerede, Milli har tilatelse til å "lure" seg oppe senga til Nina:o)))

I påsken var jeg uten Ville et helt døgn, jeg måtte til byen for å jobbe, Ville og far var igjen på hytta.
Merkelig tomt i huset da, jeg "hørte" henne tasse sånn av og til...men ingen Ville var der, savna henne.

Gry og Millis blogg sa...

Kopplamma blir så langt fra halv-ville Berit. Jeg må snike meg ut av beitene i begynnelsen eller så løper de etter (gjennom gjerdet så lenge de er små nok) og skal være med "mor" (altså sjefen over melkebøtta) hjem. Satt i fjøset i går, med lille Mie sovende på armen - jeg ber jo om bråk når de settes ut da vet du:o)

Milli skal i allefall i dusjen i helgen - kan ikke dra på overnattingsbesøk i senga til tante Nina så møkkete som hun er nå. Åh, som jeg forstår at du savnet Ville-mor, vi blir jo veldig avhengige av dem Berit!!! Så heldige dere er som har så kort vei til hytta at du bare kan reise ned for en dag på jobb (eller kanskje du måtte kjøre langt?)

Ville sa...

Så heldig du er Gry:o) synes jeg. Tenk å få være mammaen til alle kopplammene:o) høres helt nydelig ut med lille Mie sovende i armen.

Tenker at det er litt hjerteskjærende når de små vil følge med deg fra beite?

Husker jeg var med min far en gang til en gård, jeg var vel 8 år eller noe sånn. Sønnen der han var like gammel som jeg, hadde et kopplam, det fulgte etter ham hvor han gikk og sto.
Det var sååå tillitsfult og nydelig...i flere år så ønska jeg meg et kopplam:o)

Så nå må Milli i dusjen:o))) Mors stolthet må jo være ordentlig stelt og fin når hun skal på overnattingsbesøk:o)
Hun får vel fin sløyfe på seg også tenker jeg:o)
Kan tro du kommer til å savne henne, men desto større er gleden når hun kommer hjem igjen:o)

Det er ca 1 time og ett kvarter til hytta, så det går helt fint å kjøre frem og tilbake på samme dag:o)
Håper jeg får tid å legge inn et innlegg, synes dagene flyr avgårde for tiden. Så er jeg blitt hekta på strikking til lille Caspian, nå er det strømper til go`gutten jeg holder på med.
Snakkes;o)

Irén sa...

Det hele høres nesten litt eksotisk ut, Gry! Det må være skikkelig artig å oppleve (og myyye jobb har jeg skjønt). Kjekt å få hjelp av kyndige hender også da :-)

Millimor er en skjønning - opplest og vedtatt!

Riktig god helg til dere på Tjøme :-)