lørdag 28. mars 2009

Innlegget i siste lapphundstikka – referat fra Hundetreffet på Tjøme

Jeg fant kopien av innlegget og jeg fikk kopiert det inn hit. Til dere som har spurt om jeg kunne gjøre det: Nyyyt bildene, her er de i farger, det gjør seg så utrolig mye bedre.

HUNDETREFF PÅ TJØME

Tekst: Gry Eriksen

Jeg er den lykkelige eier av den finske lapphunden Rödmossa Onni-Milli (selvfølgelig verdens vakreste), jeg er også i den lykkelige situasjon at jeg bor på et lite småbruk på Tjøme, da jeg i tillegg har blitt kjent med en rekke flotte hundemennesker via internett, begynte tanken å melde seg; kanskje vi kunne fått til et treff oppe på et av jordene våre? Da dette ble nevnt i bloggen til Milli (jeg er utelukkende redusert til sekretær;o), var interessen overveldende! Da jeg i tillegg fikk den samme responsen når jeg kontaktet andre folk vi kjenner med hund, var det i grunnen bare datoen som manglet før treffet ble en realitet. Datoen ble satt og interessen var fortsatt stor. Dette var ikke et rent lapphundtreff, her var alle raser velkomne. Tilfeldighetene ville det allikevel sånn at det utelukkende var spisshunder som meldte sin interesse (”skal det være, så skal det være”).

clip_image002

Fjelldronningens Chicko i sitt rette element (foto: Marianne Velle)

Datoen var satt til søndag 8. februar. På fredag begynte det å snø, OG DET GA SEG ALDRI!!! Ola (mannen min) begynte å brøyte vei inn til jordene og bålplassen på fredag, fortsatte på lørdag, og tok siste omgang på søndag, rett før ankomst. Jeg var sikker på en rekke avbud, men neida, hundefolk er hundefolk, og absolutt alle som hadde bebudet sin ankomst stilte opp. Tatt i betraktning at noen var svært så langveisfarende, så sier dette noe om interessen! Her kom hunder fra Nesbyen, Kristiansandsområdet, Østfold og, selvfølgelig, Vestfold.

Til sammen ble vi 13 hunder: 8 Finske lapphunder, 4 Islandske fårehunder og 1 Eurasier. Jeg er egentlig litt stolt over at jeg er NESTEN helt sikker på at det aldri har vært samlet så mange FL’er på Tjøme før (jeg liker i allefall å tro det). Hundene ble fulgt av sine 17 mennesker, de fleste godt innpakket, da snøværet omsider måtte gi tapt for 10 minusgrader og strålende sol. Noen av mannfolka våre hadde sørget for adkomstvei og bål, til og med ferdige pølsespyd hadde de spikket til oss før de tuslet av gårde på fisketur (nok litt lettet over å slippe både hunde- og kvinneglam kjenner jeg dem rett). Jordet lå helt urørt av puddersnø som blinket i solen. Dette måtte jo bare bli bra.

clip_image004

Milli, Chicko, Charlie, Naman, Dimma, Ofelia og Ask baser i snøen (foto: Marianne Velle)

Med klok veiledning fra Sissel på Fjelldronningen slapp vi hundene litt etter litt. Det fungerte stort sett utmerket. FL’en Lappejentas Gadi-Nalle og den islandske fårehunden Snorre var litt grinete på hverandre, så de måtte stort sett holdes i bånd, men ellers gikk det absolutt helt strålende!! Ikke så rart at Nalle ble litt irritert, han har vært på Tjøme før, og en sein lørdagskveld i høst ble han jammen forlovet bort til Milli også, så han hadde jo litt å bevise, den staute karen fra Hallingdalen, og Snorre syntes vel egentlig at han skulle være litt sjef, han hadde jo tross alt med seg lille, vakre Dimma (også islender). Tispene oppførte seg til 20 i stil, og var det noen uoverensstemmelser, så var de over før vi rakk å fange dem opp.

clip_image006

Nalle og Snorre – ikke dagens bestevenner (foto: Gry Eriksen)

clip_image008

Islender leder an i lapphundstafetten (foto: Marianne Velle).

Etter masse basing og løping i løssnøen på jordet (dette gjaldt BÅDE hunder og eiere), var det tid for grilling av pølser på bålet og en kaffekopp eller to. Et par av de deltakerne hadde også med seg hjemmebakst. Hundene ble hanket inn, og de fleste hadde vel fått blåst så mye damp ut av kroppene sine at de synes det var helt greit med en liten pause, særlig når det begynte å lukte pølse.

clip_image010

Hanne, Bienna og Thea koser seg ved bålet (foto: Gry Eriksen)

Praten gikk livlig mellom både folk og dyr, og det var mange, nye to- og firbente å hilse på. Som ”vertinne” (i den grad man kan kalle seg det, når man stiller et nedsnødd jorde til disposisjon og gjestene har med maten selv), føler jeg at jeg ikke fikk nok tid til hver og èn, men tilbakemeldingene tyder på at alle hadde det bra. At hundene koste seg er jeg helt sikker på. Det var virkelig en idyll av en annen verden! De løp ”i tog” og pløyde snø med snute, hode og kropp. Jeg er sikkert på at jeg så noen store, lykkelige smil i samtlige spisshundfjes denne dagen.

clip_image012

Et øyeblikk av total lykke (denne gang illustrert ved islenderen Embla)  (foto: Marianne Velle)

Etter å ha godsnakket litt med ”Gubben” ( = snøbrøyteren, fyrbøteren, sjåføren etc.), er jeg sikker på at vi kan få dette til å bli en tradisjon her hos oss på Tjøme. Jordene ligger jo der og på vinterstid går sauene våre nede ved gården.

Jeg tror altså jeg tør å si dette til dem som har lyst: Velkommen til oss på Hundetreff (også) i 2010!

clip_image014

Lappiser i tog – dette vil vi til neste år også! (foto: Hanne Drtina)

13 kommentarer:

Ville sa...

Det var morsomt du at du nevner det med farger.
Farger på bilder i Lapphundstikka ble et tema etterat vi hadde lest innlegget, alle de flotte bildene....som hadde gjort seg i farger.
Vi kom frem til etter en diskusjon: at dersom medlemskapet bli noen kroner dyrere Så får vi ei "stikke" med fargebilder. Kanskje det hadde gjort seg i A4 format?
Fargetrykk er vel ikke så mye dyrere en sort hvit?

snorredimma sa...

Herlig, Gry - nå var jeg tilbake hos deg i Tjøme....Det er desidert den beste dagen i mitt liv hittil - og det er jeg sikker på at Snorre og Dimma syns, også. Er så glad for at jeg tørte å kjøre alene bortover til Vestfold - angrer ikke ett sekund. Lenge leve god selvtillit - vel, i hvert fall når det gjelder langveiskjøring, da..hehe

Synd ikke de andre som har Lapphundstikka får se disse bildene med farger - det er jo så mange flotte fargekombinasjoner som er avbildet og som er verdt å vise fram.

Hilde sa...

Hei Gry og Milli.

Så morsomt å lese om treffet dere hadde i februar. Flotte hunder og en fin dag, skjønner jeg.
Jeg håper at dagen i morgen blir like fin og vellykket som dagen i februar.
Kos dere veldig og hent ny inspirasjon!!

God helg, fra Hilde

Gry sa...

Det er jo en kjempeidè Berit. "Stikka" hadde definitivt blitt mer "levende" med fargebilder. Om det er mye dyrere å lage, det vet jeg egentlig ikke, men har vondt for å tro det... Noen som vet?

Camilla: Vi er så glad dere kom!!! Det var tøft av deg å kjøre helt alene, og jeg synes det er så fint at du synes det var verdt det. Da sees vi jo til neste år også;o)

Hilde: Det er så koselig at du legger igjen en liten hilsen hos oss! Vi leser bloggen din med stor iver, og plukker ofte opp noen tips:o) Som skrevet før, jeg ønsker meg "en Hilde" i Vestfold...:o))

Merete sa...

Synd at vi har så lange avstander i landet vårt ..... Og veldig veldig godt at det fins noe som heter internett som gjør at man både kan kommunisere og føle at man kan ta litt del alikevel.

Marianne sa...

Islandshunden kom plutselig i farger og ordentlig papir denne gangen..og leser opplevelsen steg betraktelig....hadde gjerne betalt ekstra jeg også, for å ha sånne blader hele tiden ja...

Gry sa...

Marianne: Du vet jo at jeg synes at du tar flotte bilder, men bildet av Embla, der gleden bokstavelig talt lyser ut av øynene på henne, og det ser ut som om hun er i ferd med å "tippe over" av ren glede, det tror jeg tar kaka (for min del da:o)

Bildene til Marianne er forresten enda bedre når de ikke kopieres fra det ene programmet til det andre!

Nina og Bonnie sa...

Ja, jeg må si meg enig i at det tok seg bedre ut i farger. Særlig når vi har hunder i så mange farger.

Og Gry,du skriver så godt og levende. Jeg gjenopplevde treffet en gang til.

Nøve sa...

Gjenopplever gjerne det treffet :o)

Kanskje det kommer enda mere godt ut av det, hvis Stikka ender opp i farger?!! Godt forslag

Ps. jeg kom meg tidlig heim fra fest i kveld, klinkende edru, pannekake-godis til Nalle er klar, klokka skal stilles fram..vi er i rute til "dressur" på Tjøme igjen ;o)

Nina og Bonnie sa...

Du verden, Gry er lenge oppe i kveld.

Her er også godbitene ferdig kuttet. Det blir kylling på Charlie i morgen. Tok med en fra jobben i dag. Det tenker jeg vil smake.

Kjør forsiktig i morgen, Nøve. Vi sees da.

Dixie sa...

Jeg leste om treffet deres i Lapphundstikka. Det hørtes veldig koselig ut! :) Også var det jo så kjekt å få se bildene i farger!

Det hadde vært veldig kjekt hvis den kom i farger etter hvert, for det er jo så mange ulike farger på lapphundene! :)

T :-) sa...

Fargebilder koster ekstra :-( Ganske mye tror jeg. Men det er mulig å gjøre som Islandshunden gjorde 2 ganger, ha fargebilder på de 4 (tror jeg) sidene i midten. Det koster mindre enn i hele bladet. Men kvaliteten på bildene har også mye å si.

Ja Islandshunden ble ganske så fint med fargebilder i hele bladet :-) Men hvorfor det ble sånn, det aner jeg ikke??? Vi hadde ikke bestilt det og vi slapp å betale for det :-) Så da glemte vi fort at vi var litt sure for at trykkeriet brukte lang tid på å få bladet ferdig ;-)

Det er jo så kjekt med blogg, her kan vi fråtse i historier og flotte store bilder :) Nå venter jeg på mange rapporter i fra dagens treff. Hint, hint

Flott skrevet, Gry. Jeg syns du skal skrive mer om Milli også og sende inn til Stikka og hjemmesida.

Anne-Liss sa...

Det var et flott stykke av treffet deres, er enig med dere at det hadde vært mye bedre dersom Stikka hadde vært i farger.
Det sto en liten orientering om vårt treff også, med dato for neste treff.