mandag 12. oktober 2009

På kurs….

Som dere kanskje har fått med dere, så har jeg vært på NKKs oppdretterkurs, del 1. Det omhandlet avl, særlig vektlagt genetikk og sykdommer. Kurslederene var veldig dyktige og det var 120 kursdeltakere(!) Vi har vært gjennom MASSE: Hundens utvikling og historie, enkel genetikk – forståelig for alle (siterer fra programmet nå…), Nedarving, rasedisponderte sykdommer, seleksjon, helse og HD, avlsmetoder og –prinsipper og sunn hundeavl.

Etter presentasjon og litt sånn innledende greier var ferdig, var alle klare til å begynne på kursets genetikkdel…Jeg visste på forhånd at dette ikke var helt min greie (jeg trodde på forhånd at det ikke ville feste seg, men var ikke forberedt på at det ikke skulle komme på innsiden av pannebrasken en gang).  For å ta det først, det var helt jævlig! Jeg hadde liksom tenkt at jeg kunne sitte i fred og ro å forsøke og gjøre en skikkelig innsats og i verste fall late som om jeg forsto noe…... Det gikk skikkelig dårlig, da det viste seg at vi skulle jobbe i grupper (stønn – der røyk den sjansen til å “late som”). Jeg satt på et bord med 3 andre, som bare snudde seg vekk og begynte å jobbe sammen, uten å ofre meg et blikk. Sånt gjør meg skikkelig sur, det må da i himmelens navn og rike gå an å inkludere andre?!!! Så jeg gikk (allerede da en smule duknakket) bort til noen jeg så at bare var to stykker, de var skikkelig søte og ønsket meg hjertelig velkommen:o) Så begynte moroa…. Genetikk består av en hel masse faktorer som beskrives ved hjelp av bokstaver, og beregnes i en tabell. Absolutt alle andre så skikkelig “glad-kristne” ut og løste sine oppgaver med små jubelrop og selvtilfredse miner. De to søte på min gruppe diskuterte i vilden sky, og kom frem til alle de riktige svarene på null komma niks. Vi skulle lage noen tabeller, og jeg ble mer og mer frustert over at JEG IKKE FORSTO NOEN VERDENS TING – På lørdag var jeg definitivt kursets største dust!!! Jeg overdriver ikke – jeg følte meg så innmari dum!!!! Til slutt ble jeg så stressa av meg selv at jeg ikke klarte å lage rammeverket til tabellen en gang…. De to søte på min gruppe så av og til spørrende på meg (noe de forståelig nok sluttet ganske fort med - jeg tror egentlig at de var litt overrasket over at jeg kunne snakke, og ikke bare kom med gutturale strupelyder…. noe jeg egentlig gjorde på slutten). Det hele toppet seg med at kurslederen ropte høyt “Er ikke genetikk gøy????” Alle (utenom èn) i salen svarte et unisont og lykkelig “JOOOOOOOOOOOOOOOOO”! Så ropte kurslederen “Er ikke genetikk lett?????” Alle utenom den samme ene (gjett hvem) gjentok sitt salige “JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO”!!!!!!!!!! Himmel og hav for en nedtur….. Stakkars snille Tove, som var så hyggelig å sende meg en mail med spørsmål om jeg var kommet vel fram og om alt gikk bra på kurset, hun fikk en lang og deprimert mail tilbake. Tusen takk for omtanken Tove - den varmet (sammen med den digre posen med “trøstedigg” jeg kjøpte meg….:o) Men, men, det er alltid lys i tunnellen sies det, og vi gikk, etter noe som virket som en evighet, over på andre ting…. Heldigvis!!!!

Tatt i betraktning min miserable genetikkopplevelse - Kurset var så bra!!! Jeg har lært masse om sykdommer, testing, åpenhet og ærlighet i hundeavlen. Begge kurslederene var veterinærer og den ene driver med oppdrett av New Foundlandshunder. De hadde mange historier som krydret og levendegjorde det som ellers kunne blitt ganske monotont og kjedelig. Nå som jeg har rukket å la ting synke litt inn så er jeg veldig glad for at jeg brukte denne helgen på dette kurset. Jeg var en stund sterkt i tvil om jeg skulle fortsette å drømme om et bittelite oppdrett, men nå har jeg bestemt meg for at jeg har veldig, veldig lyst:o) Neste kursdel blir på høsten til neste år, og jeg gleder meg allerede! Da er det mer praktisk rettet – det skal handle om paring, valping, preging, forebygging og behandling. Jeg har dessuten kjøpt kursboken, som ser helt glimrende ut, og det lille jeg har rukket å lese er lettfattelig og flott beskrevet (jeg har, vel og merke, enda ikke vært innom genetikkdelen i boka……).

Dette var litt om min helg – jeg hadde definitivt hatt stor nytte av Christians hjerne en 3 – 4 timer på lørdag…..;o)

Å, jeg må jo få med dette: Milli og Ola har storkost seg i helgen, men det var ei lita jente som aldri ville slutte å hilse i går. Ikke en lyd, men klatrer forsiktig oppover meg, med øra helt inntil hodet og noe jeg tolker som et stort smil rundt munnen sin. Den lille jenta mi’ var definitivt glad for å se meg igjen (og det var i aller høyeste grad gjensidig:o)

Ha en fin uke alle sammen:o)

29 kommentarer:

Ville sa...

Koselig å "være med" deg på kurset:o)
Jeg er veldig veldig glad...fordi du har veldig veldig lyst til å ralisere dine planer om et bitte bitte lite oppdrett:o)))
Klem fra Ville til Milli-mor

Ville sa...

Tror jeg er blitt "ordblind", skal til optikeren i morgen, håper nye sjåglas gjør susen.
Trøttane når jeg stadig vekk oppdager at bokstaver mangler.

Marianne sa...

Den genetikken hørtes ikke særlig moro ut!...Men selv om den henger litt på halv åtte, så kommer det til å være verdens heldigste valper som får vokse opp hos deg, og ha Milli som mamma!

Nina og Bonnie sa...

Men Gry da, jeg sa du bare kunne ringe! ;-) Ser jo ut som det rettet seg etter hvert. Og at du fikk glede av å lære noe, selv om første del var kjedelig.

Veldig glad du fortsatt holder på planene dine. Nå vet du nok litt mer og mere skal det bli.

Nina og Bonnie sa...

Glemte å kommentere Milli. Selvfølgelig har hun savnet mamma og lykkelig over å ha deg hjemme. Er det ikke deilig med en sånn velkomst???

T :-) sa...

Haha - beskrivelsene dine er bare herlige!!! I tillegg til det bitte lille oppdrettet ditt syns jeg du skal vurdere noe innenfor skriving også. Og nå kom jeg faktisk på verdens beste ide: Om jeg kjøper valp av deg så kommer jeg til å forlange å få med en "bok" skrevet av deg der du beskriver hverdagen i valpekassa og de nærmeste omgivelsene. Tror den kommer til å bli nesten like fin som valpen :-)))

Godt å lese at søndagen overskygget den kjedelige lørdagen, Gry. Og du verden som en godtepose kan trøste ;-)

Er det ikke toppen av lykke å komme hjem igjen til ei bikkje som har savna deg?

Gry Viola og Roxie sa...

Jeg får si som bestefar: lærdom kan være tung og dum å lære men ikke tunkg å bære.
Så bra at du vil ha et oppdrett av hunder. Og med Milli som mor til valpene med hjelp fra deg så blir dette K J E M P E bra!!
Det må jeg si at jeg har jo ikke så mye grie på detta men hadde alle oppdrettere tatt det like alvorlig og innhente opplysninger vært på kurs føre de skulle ha et oppdrett så hadde det ikke vært mye surr på den siden!! Ha en fin dag!!

Nina og Bonnie sa...

Måtte inn om å lese en gang til. Hvor skal del 2 gå hen, og hvor mange deler er det?

Kan du ikke skrive litt mer om hva de sa om testing og sykdommer mm.? Det synes jeg er interessant.

Nøve sa...

Jeg var "opptatt" med en jubilant, og han sovna med ett smil om munnen tilslutt inatt - fordi da han omsider krøyp til køys, måtte jeg lese høgt fra bloggen din. Det er vel stygt å le av deg, for det var nok ikke bare moro, men for en gjenfortelling!
Makan til ordlegging gjør ingen. Jeg sier som Tove, og forlanger "valpebok" når den dagen kommer ;o)

ps. vi lo forresten høgt av meldinga Bjørn fikk også. Syns så tydelig vi både hørte og såg Milli for oss :o)

Gry og Millis blogg sa...

Nina: Du var jo på skalldyraften:o) Kursets del 2 går på høsten 2010, da håper jeg å få surra meg med i Horten (de kjørte det samme kurset der i våres). De reiser rundt i landet og holder dette kurset. Jeg vet at Sissel og Sidsel var i Horten. Det er bare 2 deler.

Vedr. sykdommer, så kan vi godt snakke litt om det på søndag, jeg føler på ingen måte at jeg har lært nok til å forsvare kurslederens synspunkter dersom noen ønsker å dra i gang en diskusjon rundt dette. Men i korte trekk: Ikke lag problemer dersom de fra før er minimale på den aktuelle rasen. Dersom man velger å teste hunden sin for en eller flere sykdommer, plikter man også å ta hensyn til resultatet ved evt. avl. Det finnes en rekke sykdommer jeg aldri har hørt om en gang, og vi er heldige som har en stort sett frisk og sunn rase. Norge er verdensmestere i HD røntging, det er ikke bare bra, da fokuset på HD gjør at andre, alvorlige sykdommer glemmes og ressursene brukes kun på HD. En hund med lett HD er FRISK!

Når det gjelder avl, er det mange hensyn å ta, men det nr. 1 og 2 på lista over egenskaper skal ALLTID være:
1. Hundens mentalitet/gemytt
2. Hunden skal være funksjonelt frisk.

Håper du ble litt klokere av dette Nina? Som oppdretter er imidlertid det aller, aller viktigste å være åpen og ærlig med seg selv, sine valpekjøpere og andre (eks. raseklubben og NKK).

Tove: Kjøper du valp av meg, så er du garantert en bok (en lav pris å "betale" når jeg vet at valpen får et så godt hjem:o) Du kan forresten få to:o)))

Nøve: Ikke stygt å le, jeg ler selv nå - det gjorde jeg IKKE på lørdag (bare spør Tove;o)

Nina og Bonnie sa...

Nå hadde ikke jeg tenk å lage noen diskusjon ut av dette, men det er jo litt interessant å høre hva dere lærte. Eller går det på mye kanskje, hvis og om der også? Det er jo tross alt NKK som har kurset. Og hva mener de om ting og tang. Jeg er jo grønn og skal ikke ha noe oppdrett. Men kan jo lære litt til min neste hund. Hvor skal den komme fra tro??? Kanskje en som har med en bok? :-)
Forresten, vi kan ta det på søndag. Hjelp, ser vi har en del å ta igjen så det kan bli en lang dag.

Nina og Bonnie sa...

PS jeg har på telefon på skalldyraften også. ;-)Tenkte på deg da!

Tove sa...

Ok vi tar ikke diskusjonen her. Gleder meg til å høre mer på søndag :-) Men jeg syns søndagen hørtes ut som en veldig kjekk kursdag. Nesten så en får lyst til å delta selv.

Og ja Nina, jeg tror også det blir en lang og trivelig dag. Mulig vi må droppe de vanskelige eksamensoppgavene sånn at vi får tid til alt det morsomme vi vil prate om isteden???

Nina og Bonnie sa...

Ja, spørs det. Vi for nok ta det som det kommer. Er redd Gry kan for mye nå. Og at oppgavene ikke er så vanskelig likevel.

Gry og Millis blogg sa...

Nina: Det ble holdt foredrag om enkelte vanlige sykdommer: PRA, Hypotyreose, patella, CLAD, HD også et slags syndrom som jeg ikke husker hva heter, så vi rakk ikke innom så mange av dem egentlig. Gleder meg til søndag og dersom jeg er stemmeberettiget, så roper jeg et rungende JA!!!!! til Toves forslag:o))))))

Christian og hundene sa...

Dette innlegget fikk meg til å le Gry;-) Du har en evne til å fortelle en historie levende og humoristisk, med eller uten bilder;-)

Du er nok en gruppe 2 oppdretter, ingen fare ved det;-)
Boken var "Avl, genetikk og oppdrett"? Hun som drev oppdrett av Newfoundlender har selv skrevet den, Astrid Indrebø. Hun vil jeg på kurs med en gang også:-)

Sidsel, Honey og Arjas blogg sa...

Gry! Du er den fødte forfatter, nå må snart begynne å tenke på bok, for det er på høy tid!!! Vi andre som følger deg ler så tårene triller, eller lever oss intenst med i din gjøren og laden! Skal vedde på at du fikk S i stil på skolen, og at læreren din skrøyt deg opp i skyene!!! Jeg vedder en flaske vin, du trenger ikke vedde mot en gang!
Og hjernen din er det ikke noe galt med, det er bare interessefeltet ditt som ikke ligger i genetikk. Du husker mer fra kurset om sykdommer enn jeg gjorde. Gleder meg til kurs nr 2. Skal vi sitte sammen da?? Og løse oppgaver! Herregud, det skal bli morro!! :):):) Vi kommer til å bli kasta ut!!!!! God klem og takk for en herlig gjenfortelling av helgen! :)

Luna sa...

Må bare si meg enig med de andre, du skriver veldig morsomt og levende, kjempegøy å lese :) Ikke gøy at det var så vanskelig med genetikk da, men men, du klarer deg nok fint! ;)

Hanne og Bienna sa...

Ja, du får meg virkelig til å smile, Gry!!! Tror nok jeg også hadde måttet melde pass når det gjelder genetikk. Jeg skjønte på Thea (som var på kurset i våres) at det ikke var helt enkelt, nei!!

Noe har du sikkert fått med deg uansett skal du se!!!

Milli var sikkert henrykt over å få mamma tilbake - også på en lydløs måte da!!! For en velsignelse!!! Her får vi så øra flagrer HVER dag!!!

snorredimma sa...

Uff-a-meg...kjedelig med sånne ting som absolutt ikke vil feste seg...Men er sikker på at du kommer over den sperren etter hvert!! Må innroømme at jeg lo godt da jeg leste ditt innlegg...det liksom skinte igjennom at genetikk lå ikke for deg, kanskje du har tenkt for mye på det i forkant??

Nok om det - godteposer/trøsteposer MÅ være med når man drar avgårde alene!!!

Jepp, du må fortelle litt fra kurset neste gang vi treffes - om sykdommer vel og merke, ikke genetikk! - det er alltid interessant...

Ha en fin, fin uke med Milli og Ola!! Og sauene, seff....

Gry og Millis blogg sa...

Christian: Ja, det er den boka. Astrid Indrebø er veldig flink til å gjøre foredragene interessante, hun er flink til å snakke "enkelt", komme med historier fra virkeligheten også er hun ganske "kvass" (på en ålreit måte - tenk deg 120 stykker som har lyst til å fortelle om bikkja si'....;o) Den andre kurslederen - Hilde Bremnes er veldig flink hun også. De utgjorde et godt team:o)))

Sidsel: Vi kan spleise på den vinflaska. Lærereren mine hatet meg (med rette), men jeg fikk gode karakterer i språk:o) Matte derimot.... (det er en sånn genetikkaktig tankegang;o) OM vi skal sitte sammen på kurs?????? Jeg skal lime meg fast til Sissel og deg. Hele tiden!!!!!!! Og ja, jeg tror også utkastingsfaren er overhengende;o) Gleder meg allerede!!!

Anne-Liss sa...

Du slet virkelig med genteknikken, for oss så ble det en morsom opplevelse :-)
Du går virkelig inn for dette med oppdrett, tror ikke det skal bli vanskelig å anbefale valper fra deg og hvis kjøper i tillegg får en morsom bok med.... !!!

Christian og hundene sa...

Når jeg gikk almennfaglig påbygging, hadde jeg matte, kjemi og biologi. Vi hadde et tilbud på torsdager, hvor elever som sleit med realfag, kunne få tilleggsundervisning i disse fagene av en pensjonert liten gammel dame ved navn Margrethe...

Jeg sluttet til slutt å gå til de "vanlige" lærernes timer. Margrethe hadde en utrolig måte å gjøre faget spennende, og krydret alltid med praktiske eksempler fra virkeligheten. Det gjorde det mye lettere og forstå og ikke minst huske! Hun reddet meg fra strykkarakter i realfag, jeg er nemlig i utgangspunktet ræva på det;-)

Eks. fortalte hun om blødersykdom hos kongefamilien da hun skulle lære oss kjønnsbunden arv... Hadde du hatt et par timer med Margrethe hadde du synes genetik vært gøy du også Gry:-)

Hun har blitt kåret til æresruss utallige ganger av elevene på skolen. Fantastisk og engasjert dame som virkelig brenner for å lære bort alt hun kan... Og det var ikke lite...

Uansett, jeg får komme meg på ett av Astrids foredrag en gang;-) Jeg har jo god tid, Nieida er bare straks 4 mnd gammel;-)

Berit sa...

Er HELT sikker på at du blir en topp oppdretter ! Og Milli blir uten tvil verdens flotteste mor når den tid kommer !(Forlova er hun også ) Mht genetikk: Sa hun noe om å blande feks Milli med Kango ???? :)

Gry og Millis blogg sa...

Christian: Jeg skulle ønske jeg hadde vært siamesisk tvilling med en sånn Margrethe som du beskriver. FOR en flott dame (og en fin historie).

Inger`s blogg sa...

Gry, jeg syntes jammen du er modig og litt star, det kommer godt med.
Man KAN ikke være like god på alt! kan love deg at jeg var på mange forskjellige typer kurs da jeg var yrkesaktiv, men det var IKKE like spennende hver gang og noe stoff kan være/virke så tørt,at en klarer bare ikke å få det med seg.
Men flott du gleder deg til neste gang.
Jeg har også tidligere sagt at du burde være forfatter og nå er det mange her det mener det samme, så Tenk! lykke til, det må bli før lamma står for døra. Herligt med ditt gode humør.

Nøve sa...

Nå er du vel igang med ett innlegg fra dagens begivenheter??

Vil bare si at jeg har snakka med ho fra Flå som var på oppdretter-kurset. Ho var ikke fornøyd, og lørdagens GEN-teori, var fullstendig håpløs...INGEN skjønte en dritt!! (det var hennes ord)

Gry og Millis blogg sa...

Holder på med innlegget nå:o)

Hvor var hun da jeg trengte henne som mest??????!! Det var en gla'kristen stemning i den salen jeg var - hadde jeg bare hatt henne i nærheten!!! (Og begge to andre på gruppa mi' synes det var SÅ lett...., stønn)!!!

Yvonne Edvardsson sa...

Gry du är bara för rolig:-))) Precis så kände jag mig också när jag läste genetik, men jag lovar att det kommer en dag när allt känns rätt och att du förstår:-)
Jag VET att du kommer och bli en duktig, ärlig och ansvarsmedveten uppfödare, så misströsta inte:-)

Hela gänget på Rödmossa hejar på dig och önskar dig alla lycka och framgång:-)Många kramar från oss:-))