torsdag 12. november 2009

Litt om landbruk og litt om Milli (selvfølgelig:o)

For en stund siden så var det noen som hadde lyst til å se bilde av den eldste væren vår. Jeg tror det var Gry Viola:o)

DSC_0002

Her er han altså, Kyrre:o)

Begge værene storkoser seg om dagen, der de får gå blandt søyene og gjør svært viktige forberedelser til neste års lamming;o) Når søyene ikke vil ha noe med værene å gjøre, da huker de seg ned og tisser. Da snuser værene på dette. På bildet over driver Kyrre avansert snusing….

DSC_0001

Her var det nok ikke sjans å få i dag:o)

DSC_0007

Her derimot, er søya klar for bedekking.

Når søyene er i brunst, så gjør de seg veldig bedårende for væren. De snur seg og ser på ham med rådyrblikk samtidig som halen går:o) De følger etter ham over alt, og dytter gjerne vekk andre søyer som har samme “ærend”. Brunsten varer i 1 – 2 dager. Hvis de ikke tar blitt drektige på første forsøk, så får de brunst igjen om ca. 17 dager.

Pr. i dag har vi bedekket 30 av 42 søyer. Jeg håper vi klarer å få med oss paringsdatoen for flest mulig, for det gjør ting så utrolig mye enklere når jeg vet hvem av søyene som skal ha lam når i en hektisk lammingstid.

Værene er rolige og fine når de får gå sammen med “jentene”. Kanskje det er sånn i menneskeverdenen også, at vi har en beroligende effekt på gutta?

Ellers er alt ganske stygt her om dagen, så jeg tar ikke så mange bilder. Det er klinete ute og rotete inne. Når vi fòrer med rundball inne, så ligger det igjen fòrrester overalt.

Jeg har ferie, og koser meg med det. Jeg har stålkontroll på hva lille Milli får av mat , og det gir sannelig resultater;o) Den lille kroppen ser ut til å ha gått ørlite grann ned i vekt, og er sånn som jeg vil ha henne nå:o)

Vi trener stadig innkalling. Det virker som om jeg har brukte opp kommandoen “kom”… Jeg tror Milli tror at hun kan komme når det passer henne. “På plass” derimot fungerer nesten hver gang. Vi er godt i gang med “Kryp” og det går stadig bedre. Også trener vi litt på “stå” (til ære for utstillingsringen), det går “så der”…..

DSC_0018

Nå gleder vi oss til å møte mange av dere i Kongsberg på søndag:o) Vi er så heldige å få selskap av Nina og Charlie, hvilket gjør turen en million ganger koseligere:o)

Dette var litt om hvordan vi har det nå, ønsker alle en fin helg:o)

24 kommentarer:

Christian og hundene sa...

Nieida har også trent på "stå", men akkurat før utstillingen har hun plutselig fått det for seg at det betyr sitt! Jaja, hun skaljo bare stille som valp:-)

9 valper og 13 voksne, Jeg gleder meg også til Søndagen:-)

Gry Viola og Roxie sa...

Så artig å se bilder av sauene og væeren deres!!
Kjempe flinke Milli som skal stå fint for dommeren til søndagen!!
Gleder oss masse til å treffe dere igjen!!
Ha en fin etterm/kveld!!

T :-) sa...

Takk for innblikket i sauefjøset Gry Et blinkudd det øverste bildet :-)

Ønsker dere god tur til Kongsberg og kos dere. Og så er jeg selvfølgelig litt misunnelig på dere som får noen glimt av Lågen!!!!

Dixie sa...

Så kjekt å få se bilde av Kyrre! Jeg har nemlig aldri visst helt hvordan en vær ser ut... :P

Milli blir nok kjempeflink på "stå" på utstillingen! Det hadde vært gøy å sett på!!! :( Men gleder meg til å høre hvordan det går! Lykke til! :D

Gry og Millis blogg sa...

Ehem.... Jeg tror ikke vi skal forvente at Milli står særlig fint i utstillingsringen på søndag.... Da kan det for gå uker (for å si det sånn;o)

Nina og Bonnie sa...

Jeg er imponert over de værene. Jeg synes de så rimelig skumle ut når jeg hilste på dem hos deg. Men det er vel som du sier at damene har en beroligende virkning på dem. Håper det i hvertfall. :-)

Dere er flinke, Milli og deg. Trener og står i....Du har jo så god kontakt med Milli. Ikke så rart det da. Skal se hun står som en drøm på søndag og det blir masse sløyfer.

Nå sees vi snart, gleder meg masse nå. Blodet ligger i frysa!

Hilde, Fant og Ebbie sa...

Dette var artig å lese!
Tenk så flott naturen er innstilt: brunst nr 2 kommer hvis søyene ikke er blitt drektige på den første! Morsomt!

Jeg synes Mille er så fin. Hun har nydelig pels og et godt blikk.
Hun har vel mere pels nå enn når jeg så henne sist?
Lykke til i Kongsberg og kos dere!

God helg fra oss.

Luna sa...

koselig å lese litt om livet i fjøset :) Dere er flinke å trene ja, sikker på at milli gjør det glimrende i ringen på søndag,uansett så er hun så søt atte :) Lykke til! Gleder meg til referat! :)

Anne-Liss sa...

Jeg likte godt den væren, virkelig et sjarmerende uttrykk ;-)
Lykke til i Kongsberg (skulle bare bodd litt nærmere så hadde vi tatt turen vi også )

Ragnhild B. sa...

Jeg har kanskje et litt idyllisk forhold til dyr på landet, men tenker at det må være så godt å drive med! Det er så grunnleggende og nødvendig, og det gir mening! (Tror jeg da.) Har du Milli med deg i sauefjøset? Har du jobba med å gjøre henne sauerein? Hadde egentlig hatt lyst til å venne Emma til sauen på "gamlemåten" med å slippe henne inn i sauefjøset før dyra blir sluppet ut om våren. Da skal hunden visstnok få varig respekt for de dyra. Og det kunne vært kjekt, for i sommer løp Emma og Adina etter et lam som løp ut i fjæra, og der stod de og bjeffa. Jeg måtte hjelpe lammet opp igjen... Ikke noe gøy, for det er sauer overalt der vi er på ferie... Tar du imot besøk for "sauekur"?
Gleder meg til å se dere på Kongsberg!

Nøve sa...

Det er alltid så koselig å lese om livet på Glenne :o) Jeg syns vel ikke akkurat at den bekaren var ett vakkert syn, men så lenge søyene syns det, så er det vel greit ;o)
Hvor gammel er gamle-vær'n, forresten? Hvor mange søyer orker han på en dag??

Skyld på deg selv, men nå har du skapt skyhøye forventinger til Millis stå-ferdigheter på søndag, he-he...

Siss sa...

Kjempe gøy å lese om sauene og væren. Jeg syntes de ser lit "nakene" ut uten den fine ulla. Tenker at de kansje fryser???
Har aldrig tenkt på at jeg kansje kan få kjøpt noe ull av deg Gry? Bruker det til nisser når jeg lager dem. Det lukter så enormt godt av ull som ikke er behandlet. Håper vi ses på Kongsberg:-)

Gry og Millis blogg sa...

Tusen takk for alle lykkeønskinger på Kongsberg, det går som det går, men "STÅ" -treningen skulle jeg aldri nevnt...;o) Hun sitter i grunnen mer enn hun står når vi trener:o) Men, men, det kommer seg nok - bare ikke frem til søndag.

Ragnhild: Her tar vi i mot besøk vet du:o) Vi har brukt å ta med hund og eier ut på jordet i ei langline (hunden altså;o). Særlig de første ukene etter lamming er sauene aggresive mot hunder, ellers har de en tendens til å løpe. Vi kan jo prøve til våren? Koselig med besøk av dere!!!

Milli har blitt sauerein på gamlemåten. Det eneste hun faktisk har sett ut som om hun har forsøkt å gjete er de små lamma, det er helt genialt, for de er de verste å få tak i. Hun har faktisk vært til hjelp, dòg mer som resultat av tilfeldigheter enn kunnskap (men noe er medfødt:o)

Nøve: Kyrre blir 5 år til våren. Øivind er 1 år. De orker så mange som de må, vi har jo ikke så mange dyr, men han er ikke fullt så ivrig på slutten som i begynnelsen (forståelig nok). Anbefalt antall søyer pr. vær er rundt 30 tror jeg.....

Siss: Klart du kan få ull!!! Hvor mye vil du ha? Jeg kan ta med på søndag? De fryser ikke nå, vi klipte tidlig i september og de produserer masse ullfett de første dagene etter klipping. I følge klipperen er de like godt beskyttet mot kulde etter 14 dager. Hos oss går de ut og inn som de vil, og da er det tilstrekkelig beskyttelse mot vind og vær, selv i begynnelsen:o)

Siss sa...

Nå blei jeg gla Gry:-) Har du en bærepose med ull å selge da skulle det holde til årets nisser. Nissene i år tar så lang tid å lage.

Gry Viola og Roxie sa...

Hei på dere! Bare lurte på en ting. Hvor gammle blir væren? Artig å vite.
Ha en fin dag!!

Marianne sa...

Spennede å¨lære litt om sauehold!..Jeg er jo en skapbonde som bare venter på å slippe ut!!!
Lykke til på utstillingen..skulle ikke tro det gjorde noe om milli satte seg av og til i ringen, man kan ikke unngå å se sjarmen hennes uansett....!

Gry og Millis blogg sa...

Siss: Da kommer det en bærepose med ull til Kongsberg på søndag:o) Jeg synes forresten du hadde en herlig kommentar - "det lukter så godt av ubehandlet ull" - det er nok ikke mange som synes det, for det lukter stramt, men jeg er som deg - det lukter koselig:o)

Gry: Værene blir ofte ikke så gamle. Pga. innavl så må de slaktes etterhvert, for det er jo ikke særlig lurt å bruke far til søyene vi setter på som far igjen. Dessuten blir værene vonde å håndtere etterhvert. De blir store og har lett for å stange, og de KAN være farlige. Ola er iskald, mens jeg kan være redd dem. Nå har vi to rolige herremenn her, og det sitter litt langt inne å sende dem til slakt. Vi har en til (Günther) som vi har lånt bort. Han er en skikkelig drittsekk som stanger på alt og alle. Han slakter vi etter nyttår.

Marianne: Jeg er sikker på at dyra hos deg får det kjempefint!!! Du tenker på dyras premsisser. Jeg skal på ingen måte leke "Klara Klok", men det er viktig at du har mer enn èn sau, de vantrives så veldig alene.

snorredimma sa...

Mener du at han orker 30 søyer på en dag????

Jeg syns også at det bildet av Kyrre er et skikkelig blinkskudd!

Ja ja, det går nok greit på utstilling uansett om Milli står, sitter eller ligger..hehe Ho er jo ei jente som kan sjarmere alle i senk,,og det blir sikkert ikke noe unntak denne gangen, heller....Så morsomt at det er så mange som skal dit...og det blir nok mange fine referater å lese - og bilder!!:-)))

Lykke til alle sammen!!

Gry og Millis blogg sa...

Camilla: Nei, 30 på en dag tror jeg ikke han klarer, men han hadde helt sikkert gjort så godt han kunne:o) Det hadde nok gått litt i ball for'n tror jeg. Det er 30 søyer i bedekkingsperioden (som varer i en og en halv måned - i allefall her hos oss:o)

Ville sa...

Så kjekt å få være med værene inn i fjøset, litt av snuse-glis på han "Far".

Så herlig bilde av Milli-mor:o)

Tror vi er nokså like du og jeg i treningsformen Gry, litt sånn alvor inni mellom lek.
Ville er også lik Milli plutselig så kan hun ikke stopp eller vent.
Så må jeg begynne å terpe på det igjen. Eller av og til må jeg endre litt på komandoen så forstår hun det bedre.
Jeg har slått meg til ro med hennes små nykker, jeg har oppdaget at hun er lett å hente inn igjen. Må liksom stadig drive med litt trene/minne henne på at hun skal høre på meg.
Ha en fin helg.

Berit sa...

Så trivelig at det foregår etter naturmetoden i sauefjøset fortsatt. trodde kanskje det var dyrlegen som ordna det også..
Innkalling ER vanskelig. Kango kommer hvis han har lyst..

Ragnhild B. sa...

Ja! Tusen takk! Vi vil gjerne komme en tur til våren! Du må passe på å gi meg et tips om tida i forkant så jeg kan få planlagt det!
Det er nok ikke "stå" som avgjør åssen det går på søndag, men kjære vene så deilig det er når den håpefulle ter seg ordentlig i ringen! Emma er jo litt eldre enn Milli, og nå håper jeg hun vil være litt roligere og mer konsentrert, men på de to utstillingene i Drammen i juni blei jeg litt stressa av den litt overstadige "tenåringen". Vi ønsker hverandre lykke til, og sees på søndag!

Inger`s blogg sa...

Helt ok med litt landbruks-info, vil jo ikke påstå han Kyrre er noe vakker, men det er så heller ikke utseendet det kommer an på her, bare han gjør en god jobb og det høres da sånn ut.

Men Milli-mor er jo skjønnheten og har utstråling av personlighet med gode øyne (seer så lur ut)
gleder meg til søndagen.

Merete sa...

Huff! Kyrre ser ut som om han lukker øynene og er klar til å gi hver og en av oss en alt annet enn fristende stor våt suss....Grøss. Et blinkskudd av et bilde!

Gleder meg forresten til å høre hvordan dere har hatt det på utstillinga i helga.