søndag 24. januar 2010

En helg i dyras tegn

I helgen har dyra på Glenne fått litt oppmerksomhet fra oss. Litt mer enn vanlig. På fredag skulle dyrlegen komme hit for å vaksinere sau. Dette gjøres før lamming for å forebygge sykdom på lamma. På onsdag så jeg imidlertid at Milli blødde ganske mye når hun tisset. Jeg var sikkert på at løpetiden var i gang, men når jeg sjekket henne utover kvelden, så blødde hun ikke mer. Tenkte at jeg får bare vente å se. Da jeg så at hun blødde ganske mye også fredag morgen (det ser veldig voldsomt ut med blod mot snø, særlig i det hvite led lyset jeg har på hodelykta mi’), så begynte jeg å uroe meg litt. Jeg ringte dyrlegen og sa at hun fikk sjekke Milli også, når hun først skulle hit. Hun ba meg heller komme ned på klinikken. Det er ikke løpetid men urinveisinfeksjon. Nå går Milli på antibiotika, urinen er sendt til dyrking og vi får ytterligere svar og skal til veterinæren igjen på fredag eller tidlig i neste uke. Ny urinprøve skal i allefall leveres fredag. Milli har vært i storform hele tiden, men når jeg tenker meg om så har hun drukket veldig lite i det siste. Jeg tror ikke engang jeg hadde reflektert over dette hvis ikke Nina hadde nevnt at Charlie begynte å drikke igjen når han var på bedringens vei. Jeg ble ganske dramatisk i hodet mitt og tenkte på nyresvikt og alle mulige uhyggelige ting, men på hunder er visst blod i urinen det første tegnet på urinveisinfeksjon. Veterinæren sa at Milli ikke har gått med dette lenge, og når hun kom for å vaksinere sauene, så konstaterte hun ganske humoristisk at allmentillstanden i allefall ikke er svekket:o)))

Det er faktisk litt trim å få vaksinert dyra, særlig de unge. De gamle tok vi inn fra et fjøs til et annet uten problemer. Bare de ser bøtta med kraftfòr, og jeg roper med skrikestemmen min (den er skikkelig stygg!!!), så kommer de løpende. Da setter vi dem så trangt at de får liten plass å løpe fra oss på. Da er egentlig jobben ganske fort gjort. I tillegg ga jeg dem ormekur, så alt skulle være bra med de eldste. De helt unge derimot er IKKE så medgjørlige…. De går inne, for de må ha tilleggsforing (som de store stjeler hvis de går sammen ute). Siden de går inne hele tiden, har de også ganske god plass i bingene sine…., de løper rundt og blir HELT hysteriske. Den ene hoppet over et skille som må være 150 cm. høyt. Her snakker vi relativt stille høyde…. Søyene på den andre siden, stusset jo litt over at det kommer et lam “fra oven”, men siden dette er de aller eldste søyene (som også får litt spesialbehandling), så tar de det med fatning, dòg litt småirriterte over denne brå og småfrekke måten å ankomme bingen på:o) To av de eldste søyene har fått vitamininnsprøytning av dyrlegen, for vi synes de så litt skrantne ut, så nå er i allefall markkur, vaksine og generell form tilsynelatende under kontroll.

Lørdag var det tid for tur på nye områder med Lise. Denne gangen valgte vi en helt ny rute, og Milli var like i hundre som første gang over å kjenne alle de nye luktene. Nå roet hun seg imidlertid fortere ned enn sist gang, så dette går fremover. Jeg har bestemt meg for ikke å bli irritert på henne over at hun går helt av skaftet på nye steder (det får jeg da jammen ta på min kappe), så det bidrar nok også ørlite grann til at hun ikke er helt hyper hele turen (som hun var på den første). Forresten så driver Milli og jeg fortsatt med våre 5 - 10 minutter lydighetstrening om kvelden. Det er gøy, for det virker!! Da er jeg innstilt på å ha fokus utelukkende på Milli, og ikke drive sånn halvveis trening som jeg ofte gjør (da jeg står og kauker kommandoer til Milli i øst og vest, mens tankene så sørgelig alt for ofte vandrer andre steder…. ) DET merker hun, og hun synes det er gøy når vi trener og jeg ikke er på mental charterferie! I går tok jeg henne ut for å tisse omtrent på den tiden vi pleier å ha minitreningen vår – gjett hvem som ble skuffet når vi gikk rett inn igjen – og tilsvarende fornøyd når vi trente litt senere. Det er veldig motiverende å se at hun liker det så godt, og at jeg ser at hun blir ørlite mer lydhør ellers også (så lenge ikke fristelsene blir for store….).

På grunn av snøen har det vært umulig å komme til i hønsehuset. Jeg har hatt innmari dårlig samvittighet overfor hønene mine, som må gå i mer og mer suggete hus. Huff a’ meg!!! Hønene liker jo å ha et sted å “bade”. På den harde såla av møkk som lå i hønsehuset nå, så var det en umulighet. Det ble faktisk så ille at jeg begynte å grue meg for å gå i hønsehusetEtter å ha rådført meg med Ola, brøyta han litt av jordet, fikk buksert traktor med skuffe over gjerdet sånn at jeg hadde kort vei med spaden. Da var det faktisk gjort på en time. At jeg ikke har tenkt på det før *gremme*!!!

Her er det i allefall noen som er storfornøyd:

I dag føler jeg nesten at jeg har vært på reise nesten “Jorda rundt”! Ola og jeg klarte utrolig nok å løsrive oss litt fra Glenne samtidig, og satt kursen mot Olas bror med kone, i Horten. Himmel og hav, jeg kan ikke helt huske sist vi gjorde noen sånt (det er merkelig nok liksom enklere å komme seg til Hallingdalen – sjukt nok….). De har fått katt:o) De har hatt den en stund, men vi har jo ikke surra oss til å få hilst på. Vi har hørt gjetord om Djenghis stadig vekk, så vi måtte jo se på vidunderet (som for øvrig er Nord-Europas mest bortskjemte tror jeg:o) Vi så for oss en riktig så kraftfull mongol (vi dømte jo etter navnet) og vi møtte verdens vakreste pusejente. Så flott og vakker! Djenghis har sitt eget “rom”, med egen inngang, “nøkkelkort” og alle fasiliteter, får bare det beste av mat og gjør selvfølgelig akkurat som hun vil, mens hun tvinner eierne sine rundt “lillepoten”…

DSC_0055a

Djenghis, så utrolig vakker.

DSC_0050a

DSC_0053a

Skrider verdig frem……………………………. for å undersøke jakka til besøket.

Dette var litt om vår helg. Nå har jeg god samvittighet i fohold til dyra våre, særlig kan jeg nå glede meg til å gå i hønsehuset igjen! DEILIG!!!!!

Ha en fin uke alle sammen:o)

27 kommentarer:

Nøve sa...

Javisst var det en fin pus. Fikk ikke Milli audiens??
Veldig godt å høre at alt er i sin skjønneste orden med Milli igjen :)

Jammen har dere hatt litt av ei helg. Til og med klart å oppdatere bloggen, du har all verdens grunn til å være fornøyd med helgas innsats! Syns jeg kan føle hvordan det ånder ro og harmoni over hele Glenne denne søndagskvelden.

Hils hønene og alle de andre!

Nina og Bonnie sa...

En blir fort skremt og redd når det er noe som skjer med hunden vår. Heldigvis så var det "bare" urinveisinfeksjon hos Milli.Rart å mye en tenker på når sånt skjer. En tenker alltid det verste.

Så flinke dere har vært i helgen. Virkelig fått skjauet masse. Og møkka hos hønene. Nå har du lært noe nytt der også. Vi lærer noe nytt hver dag, er det noen som sier.

Nydelig katt, det hadde vært en fin veninne for Ludo.

Gi Milli en god bedring klem fra oss. :)

Gry og Millis blogg sa...

Nøve og Nina: Fikk dere sett filmen på innlegget mitt? Plutselig var den der, så var den ikke der og så var den der igjen....

Anne-Liss sa...

Det var bra at du oppdaget infeksjonen så tidlig på Milli, greit å få bukt på det i starten.

Du har jammen hatt en hektisk helg med sauene, men det er jo en jobb som må gjøres :) Herlig film av hønene, tydelig at de likte det nye sponet. Jeg satt her og humret og lo av dem, koste meg sammen med dem.

Djenghis var virkelig vakker, veldig spesielt navn på ei hukatte !

Ha en fin uke !!

Nøve sa...

Jeg fikk sett litt nå! Min pc er så treg at den greier ikke laste ned, det tar en evighet. Men jeg så og hørte hvordan hønene kosa seg :o)

T :-) sa...

Morsomt å se på hønene som stooooorkoser seg. Må bare innrømme at jeg ble sjokkert da jeg leste om hønsehuset. Jeg leste nemlig at du ikke har vært der på flere dager!!!!;o)

Så fin pus. Høres ut som den har det perfekte liv. Jeg skal bli en katt og ha det slik i mitt neste liv :-)) Alle katter er forresten fine :-) Bortsett fra siamesere..

Nina og Bonnie sa...

Nå så jeg den. Den var ikke der i stad.

Som de hønene koser seg. Det lyste lang vei. Fikk ikke med lyden, men lydinnstillingen er borte fra skjermen min. Av en eller annen smart grunn. Må leite den fram igjen. Da skal jeg høre hønene dine.

Gry og Millis blogg sa...

OI, Tove: Står det det??? Jeg finner det ikke. Uansett så kan jeg fortelle at jeg er der morgen og ettermiddag, selvom det ikke har vært så gøy i det siste. Men i morgen.... DA blir det koselig å komme inn til dem da:o)))))

T :-) sa...

Neida, Gry. Det er bare hvordan man leser eller feilleser ting. Du har skrever at det var umulig å komme til i hønsehuset pga snø, Og da tenkte jeg at det var snødd inne og du ikke fikk opp dørene eller noe sånt. Som sagt, det er ikke alltid hjernen min leser det som står, men hva den tror det står ;-)

Nøve sa...

Slik leste jeg det også Tove, og jeg må si jeg lurte litt på Gry da! haha

Gry og Millis blogg sa...

Nå leser jeg det sånn også:o) Rett skal være rett - "Det er umulig å komme til i hønsehuset med trillebår":o) En annen ting er at hønene nekter å gå ut, så nå møkka jeg ut med dem flaksende rundt meg. Egentlig tror jeg de synes det var litt gøy - det skjer jo ikke så mye for dem nå:o)

Ville sa...

Jeg må flire litt av kommentarene deres T, Nøve og deg Gry!
Jeg forsto det sånn at du var fortvilt fordi du ikke kom inn og fikk gjøre det fint for hønene dine.
At de fikk mat og drikke var jeg bombesikker på...av en eller annen grunn;o)))
De koser seg fælt i ny spon hønene dine Gry. For å bruke dine egne ord: "jul, påske og 17.mai alt på en gang" stemning i hønsehuset.
De ser ganske unge ut hønene dine?

Det var en riktig travel og effektiv helg du har hatt.
Besøk hos en nydelig puse-dame også:o)
Innlegg har du også klart!!!
Uff, jeg er litt treig på det nå om dagen, skal se om jeg får tid i løpet av kvelden å legge inn noen nye bilder jeg har klar.

"Milli du må ikke gå ut å fryse på rumpa... og husk å drikke masse vann" sier Ville til søster Milli:o)))

Gry Viola og Roxie sa...

Først så vil jeg si at jeg tror ingen dyr eller mennesker kan få for lite omsorg, mat div på glenne!!
Så til den flotte filmen fra høns huset! Ser at hønene kroer seg i ny spon!! Kjempe koselig å se.
Så må jeg spørre om en ting. Kan ikke sauer rygge? Leste et sted huseker ikke hvor men at hvis en sau hadde gått i en "sluse" f.eks så klarte den ikke å rygge ut? Stemmer det?

Så fint at det "bare " var urinveisinnfeksjon hos Milli, og at hun får medisiner for det!

Sø puse jente med et veldig staselig navn!! Tror nok at Milli hadde likt henne veldig godt! Ludo hadde nok forelska seg i henne!!

Ha en flott uke på glenne!
ps trugeturene dere får sammen blir nok veldig morrosame!! Bilder er obligatorisk!!
Venter meg en 100m på truger på Glenne den 7 februar. påm er Gry, Nina og Nøve!!! Fristen går ut 4 februar så bare meld dere på!!

Gry og Millis blogg sa...

Det var snilt sagt Gry Viola, og mat nok får de alle, men etter jeg fikk Milli er jeg ikke så mye sammen med sauene som før, og jeg merker at de ikke er så tamme som tidligere. Pluss at før kunne jeg sitte i timesvis på beitet bare å kikke på dem, dersom det var noen som ikke var i form, så jeg det øyeblikkelig, sånn er det ikke lenger. Dessverre. Nå er det mer inn og ut av fjøset for å fòre og av og til for å kose litt.... Det er dumt, og det burde ikke være sånn, men tiden strekker ikke alltid til.

Om sauer kan rygge har jeg jammen ikke tenkt over. Jeg har jo sett dem gå bakover (de gjør det mer enn gjerne hvis jeg forsøker å holde dem fast..), men det kan godt hende panikken tar dem hvis de står i en sluse, men de hopper og vrir seg (i hvertfall de unge), så bakover kommer de. Jeg har aldri hørt at de ikke kan rygge, og som sagt så gjør de det mer enn gjerne dersom de helst ikke skal gjøre det;o)

Luna sa...

Ja, du har fått tid til litt av hvert i helga!

Heldige høner som kooser seg i nytt og rent hus :)

Den katten var fin, men hva er det for et navn..?!? Tror jeg også vil bli katt i mitt neste liv :) (en som blir tatt godt vare på..) Jeg syns siamesere er fine!! Men de majuer litt for høyt og ofte....

Deilig å få unna alt det der med sauene kan jeg tenke meg! Sikkert god trening ;)

Så bra at Milli ikke var så veldig sjuk, "bare" en urinveisinf. IKKE gøy når dyra våre blir sjuk!!

Ha en fin uke!! :)

Ville sa...

Gry og Gry, det er ingen tvil at dyra har det godt på Glenne:o))) Selv nå når det har vært så kaldt å guffent.

Inger`s blogg sa...

Fine høner det storkoser seg og så fin rød i kammen de er,nei her mangler vist ikke på "god mat", hyggelig film.
For et styr med så mange dyr, jammen fikk dere utrettet mye i helgen, med god samvittighet.

Meget nydelig pus.

Urinveisinfeksjon på Milli, godt du oppdaget det så tidlig.
GOD BEDRING MILLI_MOR!ikke sitt ute med bar rompe!kose-nus fra Chicko.

Nøve sa...

Gry, jeg tror det er best å "overse" utfordringen fra Gry Viola ;o) Vi eier ikke konkuranseinnstinkt noen av oss, gjør vi vel?? 100m blir iallefall for langt...

Nina og Bonnie sa...

Jeg er helt enig med deg, Nøve. 100m er langt for folk i vår alder. Vi overser den fra Gry Viola. Jeg kan heller ikke huske jeg har meldt meg på! Har noen av dere det???

Gry og Millis blogg sa...

INGEN med vettet sånn nogenlunde i behold gir seg ut på en konkurranse av fysisk art med Nøve Fjellgeit (jeg hadde i tilfelle valgt styrkeløft, et snev av konkurranseinnstinkt har jeg;o) Enig med dere Nina og Nøve, vi spør Gry Viola pent om en slags utsettelse av denne konkurransen:o) Herlige dere!

Gry Viola og Roxie sa...

Ok! Vi kan godt utsette den konkuransen! (litt dumt for jeg hadde fikset med stopperklokke og start pistol!) Får sikkert bruk for det seinere. He-he
Gleder meg masse til å treffe dere igjen!! Må nok belage meg på å holde meg inne denne uka åsså! Fåke på meg noen sko ennå! (litt for kaldt til å gå i sandaler!)

Nøve sa...

Ønsker deg herved en riktig gooood bedring, Gry Viola - du var snill nå. Og jammen er du oppfinnsom!

Ville sa...

Så synd!!! Gleda meg til bilder fra 100 meteren på truger, så er det ingen som vil starte. Hva med å gjøre den om til 50 meteren, kanskje det er mer forlokkende???

Gry og Millis blogg sa...

Jeg synes Gry Viola skal ha skryt for å finne på dette. Hva meg angår Berit, så stiller jeg IKKE opp mot Nøve.... (jeg har gått høyt til fjells med den dama der...., sier ikke mer bortsett fra at nå har hun vært røykfri leeeeenge;o)

Ville sa...

:o))) ok, jeg gir meg...men det er jo noe som heter å stille med "handicap" Nøve kan jo starte 10 meter eller sånt bak dere andre???;o)

Gry og Millis blogg sa...

Det var jo en god idè Berit:o) Det har jeg jammen ikke tenkt på.... Hmmm, enten får hun vel tillegg i tid ellers så må hun starte laaaaaaaaaaaaangt bak der et sted (på Nøtterøy kanskje;o)

Gry Viola og Roxie sa...

Vi kan jo finne en anne gren som jeg kan være starter/dommer i.
Hetesko kasting, Bøtte kasting , heste sko kasting osv. Veldig gøy har jeg hørt. Har langt målaband slik de bruker på spyd og diskos.
Bare si i fra så kan jeg være tidtaker!! Eller dommer!!