torsdag 4. mars 2010

Hundetreffet neste lørdag er avlyst (og bittelitt nytt om oss:o)

Jeg kan ikke helt se hvordan vi skal klare å gjennomføre et hundetreff hvor det er trivelig å være både menneske og hund, for det er alt for mye snø oppe på jordet. Jeg er innmari lei meg for at det har blitt så mye styr rundt dette treffet i år, men sånn ble det altså. Beklager til alle som har gledet seg (og det gjelder meg også…).

DSC00004

Sånn ser det ut ved inngangen til jordet vi skulle vært på. Gjerdet er vel 90 cm. høyt hvis jeg husker rett….

I et anfall av optimisme, så tenkte jeg at jeg kunne tråkke opp trugespor og så forsøke å gå i dem etterpå.

DSC00005

Sånn gikk det….

Det er ikke særlig koselig for oss å stå i hvert vårt hull i snøen, og det er vondt å få inn veden til bålet. I morgen er det også meldt mere snø (og jeg brister ut i krampegråt)!!!

Kommunen har dessuten innført ekstraordinær båndtvang her ute, og det vil uten tvil virke litt provoserende på dem, dersom det blir observert et tosifret antall lappiser i fri dressur (selvom snøen er et effektivt hinder for noen særlig grad av jakt akkurat nå).

Jeg håper vi kan få til noe senere i vår/sommer, men da går det sau rundt oss på alle kanter (men snille Ola sier vi kan flytte dem for den ene dagen:o). Vi får se, nå begynner lamminga om 14 dager, og da har vi nok med det for en stund:o)

Ellers er jeg skikkelig lei av pc’n min om dagen, derfor er det lite nytt herfra. Jeg leser imidlertid alle bloggene deres og kommenterer vel også ganske ofte tror jeg:o)

Jeg er så innbilsk at jeg tenkte at noen av dere savner Milli bittelitt – her kommer det en liten filmsnutt av hennes favoritthobby om dagen. Hun hadde vært den perfekte målvakt:o)

Rådyra trives som plommen i egget med å få maten servert til stort sett faste tider. Sparbutikken her ute er fanstastiske til å forsyne oss med “gammel” frukt og grønt. Nå har vi hele kjøkkenet fullt, så nå må vi bare pøse på hos rådyra

IM000048

Her ligger det som helt sikkert er revirbukken og tar seg en velfortjent blund

IM000098

… og her spiser han litt, sammen med geit og kalv

Jeg synes at bukken er litt tynn, men han får i hvertfall den maten han trenger, noe mer får vi vel ikke gjort tror jeg

Nå håper jeg snart at isen går på sjøen, sånn at jeg får satt Anna Anka ut i sitt rette element. Jeg tror hun har glemt å fly, for i går skulle jeg kjenne etter om hun var blitt tyngre, og det eneste hun gjorde var å løpe foran meg. Hun har fått 60 liter vann å bade i – men bruker hun balja si’? Neida!!! Hun trenger så absolutt å komme ut blandt artsfrender igjen!

Det var litt herfra, håper dere alle får en fin helg, også beklager jeg nok en gang at ting blir som de har blitt mht. Hundetreffet.

Forresten, det virker som om det er vanskelig å kommentere blogginnlegg med filmsnutter i. Jeg har funnet ut at det hjelper å trykket på selve blogginnlegget og ikke bare på bloggen (ble det forståelig tro:o)??

22 kommentarer:

Nina og Bonnie sa...

Dette var kjedelig, Gry. Men været og snøen kan en ikke gjøre noen med. Sånn er det bare.....men vi sees nok om ikke så lenge uansett. Jeg tipper Milli snart er ferdig med løpetiden??? :))

For noen flotte bilder av rådyra. Og de har det virkelig godt hos dere.

Har ikke sett filmen med Milli ennå. Måtte bare kommentere avlysningen først og sjekke gutten, jeg sitter barnevakt for William. Må jo se på frøkna vår nå. :)))

Nina og Bonnie sa...

Ååååå, nå savner jeg Milli. For et blikk hun gir meg, (eller deg)tror det er meg, jeg..

Gry Viola og Roxie sa...

Så synn at dere måtte avlyse, men det er veldig forstålig!!
Det er meldt snø her i morra åsså; (tror ikke den kommer,pleier å ise i anklene mine når det kommer snø og det gjør det ikke nå).
Milli går rett inn på landslaget for fotball (m lappiser). Den perfekte målvakt!!
Så flott den lille rådyr fam har det! Ser ut som de koser seg. Så heldig de er som får frukt åsså!!
Her har vi åsså noen rådyr som går forbi, hver dag sånn ca 2300 så kommer det 4 stk. Da har de vært og spist åppe på jore her så skal de ned til elva og ta noe vann tror jeg.
Ha en flott helg på Tjøme! Vi snakkes ved en seinere anledning. Så blogges vi!!
Stor nuss fra Roxie til Milli!! Roxie synes at Milli var kjempe flink som målvakt!!

Ville sa...

Så kjedelig at all den snø mengden setter en stopper for treffet denne gang. Håper at dere får til noe senere. Jeg har jo gledet meg til alle de fine bildene og innleggene fra treffet.

Selvfølgelig har vi savna Milli-mor!!! Det er jo så kjekt å se henne på film, nydelig er hun. Virker så rolig og konsentrert at, ja den perfekte målvakt:o)
Synes hun minner om mammaen sin på filmsnutten.(de bildene jeg har sett av Äzzi).
Jeg synes at Ville-mor også har visse likhetstrekk med mammaen til Milli Det er nok det likheten mellom jentene våre stammer fra:o)

Så nydelige bilder av rådyra, det er jo helt utrolig å få se inn i den verden.

Jeg har også lyst å legge inn film av Ville. Av forskjellige årsaker så har vi ikke klart å legge inn nye filmer på pc`en.
Virker som vi (les: Øystein) er godt i gang med å sette seg inn i youTube, så om ikke så altfor lenge så blir det nok film herfra igjen:o)))

Gry; filmen av Milli kan godt vare litt lengre;o) jeg har veldig lyst å se mer av henne!!!
Har sikkert sett filmsnutten 10 ganger nå:o)))
Nuss på nesa fra Ville til Milli.

Anne-Liss sa...

Det var jo kjedelig at snøen ødelegger for treffet deres. Håper dere får det til senere en gang.
Milli var veldig flink balljente, så hurtig hun var i bevegelsene.

Flotte bilder av rådyra, så fint at dere sørger for at de får i seg mat. Det er nok ikke så lett for dem når det er så mye snø.

Enig med Berit, mer film av Milli :o)

Christian og hundene sa...

Synes det er bra at hundetreffet er avlyst, for jeg hadde ikke mulighet til å komme, og nå slipper jeg å gå glipp av noe! Hehe, neida, jag hadde unnet dere andre det, men får håpe det ordner seg senere, evt neste år...

Ang. det "Ville" skriver. Enig i at Milli ligner spessielt mye på sin mor i denne filmen, Milli tar seg flott ut nå i full vinterpels;-) Ang. linjene de kommer fra, det er jo litt spessielt de lyse tispene har blitt parret med sorte hanner i flere generasjoner, men tispelinja forholder seg lys, helt tilbake til Gaisa, som forøvrig har brindle søsken:-)

Nøve sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Nøve sa...

Gry og Gry og Gry...skulle gitt deg en skikkelig trøsteklem nå, for jeg skjønner at du er så oppriktig lei deg! Lei all snøen og alt det den forårsaker. Men hele gjengen treffes jo på sørlandet i mai - og tida framover nå kommer til å gå fort :o)

Virkelig fine rådyr-bilder! Hadde ikke dere fora rådyra, hadde nok bukken vært skikkelig avmagra, ja kanskje død! Tenk på det, du Gry!

Milli - om vi savner Milli!!! Bare enda mer om mulig - etter å ha sett henne live.
Nina, det var meg ho sendte det blikket til, tror jeg...

Gry og Millis blogg sa...

Åh, som dere kan trøste:o) Ja, jeg er lei meg for at det ikke blir noe hundetreff, samtidig så ser jeg jo at det hadde blitt litt krampaktig sånn som det er nå:o)

Nina og Nøve: Jeg er HELT sikker på at Milli kikker rett på dere begge to:o)

Berit: Du har rett!! Milli er veldig lik Äzzi på filmen. Noen ganger har hun det uttrykket som jeg ser på bildet Yvonne har lagt ut av Äzzi på hjemmesiden sin. I følge Yvonne, så har Milli arvet mer enn bare utseendet fra mamma'n sin. De er veldig, veldig like:o)

Anne-Liss og Berit: Nå har dere to inspirert meg til å lade opp filmkameraet og ta det med på tur i dag. Mer film av Milli skal bli!!!

Christian: Det har jeg jammen ikke tenkt på, men de soble genene i denne linjen må være uhyre sterke? Vet du noe om sånt (det burde kanskje jeg vite som har vært på genetikkurs.....), og som du nevner så er det tispene som ofte tar med seg sobelfargen videre. Veldig interessant om du kan komme med noe mer hvis du vet noe Christian! Særlig siden jeg ønsker meg en tispevalp etter Milli, (og Ola insisterer på en lys eller sobel....).

Mye takket være dere er jeg i mye bedre humør enn i går, og Gry Viola, du har helt rett. Det snør ikke - det er minus 10,5 og strålende sol:o)))))

Christian og hundene sa...

En valp arver alltid halvparten fra mor og halvparten fra far. Men gemyttmessig så har moren oftest mer å si siden hun preger dem mens de ligger i magen og mens de vokser hos oppdretteren, så Milli ligner nok på sin mor på flere måter;-)

Sobel er en dominant farge, men den er ikke kjønnsbunden. Gaisa fikk den faktisk av sin far igjen, som het "Kulta" som betyr gull på finsk. Gaisas mor, Risukarhin Piki er faktisk helt sort. Begge finner du bilde av på Raiddokas hjemmeside. I det galleriet ser du også bilde av resten av G-kullet til Risukarhin. Gaisa er lys, men det finnes både brindle og sort i kullet, så at det finnes en ren lys tispelinje har mer med hva oppdrettere har valgt, Raili sparte jo selv på Äitin.Kulta, hun er jo brun med lyse tegninger;-)

Millis mørke tupper og hennes mørke snute tyder på at hun er heterosygot sobel, dvs at hun arvet sin dominante farge fra sin mor, fra sin far arvet hun sort, men det kommer ikke til syne...

Når du parrer Milli med en sort hannhund, vil hun statistisk sett gi halvparten sitt lyse gen, og halvparten sitt sorte gen, slik at du vil få begge deler. Men dette er statistisk, så du kan ende opp med bare lyse, eller bare mørke;-)

En ting du kan være sikker på, siden tispelinjen frem til Gaisa er parret med sorte hannhunder, er at genet for fargen kommer fra henne:-)

Men Funny ser ut til å ha ganske små lyse tegninger, noe som tyder på at han har genet for helfarget svart som ikke kommer til syne, det kan jo også stemme, siden hans dar er helfarget svart. Hvordan dette kommer til å slå ut vet jeg ikke helt. Mulig du får sorte med og uten tegn, spørs hva Milli har nedarvet:-)

Dette er tatt ut av hodet, og ikke faktasjekket, så det er en sjans for feil her altså, men tror det stemmer;-)

Ville sa...

Så godt at alt ble litt lettere for deg, Gry.
Jeg kan forstå at dere er lei av snøen (dere har masse av den hvert år), og glade for at det ikke har falt mer hos dere.
Det er masse ny-snø her nå har snødd siden tidlig i morges og nå skinner sola fra nesten skyfri himmel - og jeg elsker det!!!

Det er sååå mange år siden - rettere sagt det har vel aldri skjedd at vi har hatt snø så lenge og så fint vinter vær her på vestlandet. Jeg synes det klare lyse er helt topp, blir lettere deppa når det er mørkt og mye regn om vinteren.

Interessant at det er tispene som bringer den soble fargen videre.

Jeg har jo på mange måter lyst å sette valper på Ville-mor, men jaget etter premieringer er ikke noe for meg. Gemyttet hennes er helt utrolig deilig, det og genene til sobel fargen må jo være en god grunn til å føre slekta videre.
Foreløbig har vi ingen reelle planer om valper.

Det er jo så bra at du Gry, får valper på Milli-mor slik at de genene - det herlige gemyttet og fargen føres videre.

Håper sola skinn på Glenne:o)

Nina og Bonnie sa...

Det er knallvær i dag og utrolig nok så slapp jeg å jobbe ekstra, så jeg har begynt på frihelgen min.

Måtte bare inn om å se på Milli en gang til. Fine dama!!!! :)))

Gry og Millis blogg sa...

Christian: Jeg forsøker så godt jeg kan å følge deg, og tror jeg får med meg det meste. Men husker du at selv Yvonne og både du og jeg er overrasket over at Funny gir soble valper. Du sjekket linjene hans bakover, og der er det mørke hunder. Vet du hva det kommer av? Jeg setter veldig pris på info. fra deg, for jeg detter fort av lasset når det blir generell genetikk, jeg holder tråden litt lenger når det dreier seg om min hund.....;o)

Berit: Ville har jo samme oldemor som Milli, altså Gaisa, hvis jeg ikke husker feil, så dette blir jo interessant for deg også, selvom du ikke har noen reelle planer enda;o)

Nina: Nyt denne fantastiske dagen. Den har du fortjent:o)

Christian og hundene sa...

Farger på Finsk Lapphund blir litt innviklet når det er så mange av dem. Men det finnes lys som ikke er dominant over svart, og lys som er det.

Og hvilke farger som dominerer over andre er vanskelig å holde styr på synes jeg. Farger og tegn kan nedarves i forskjellige kombinasjoner, og hunder han ha anlegg for ting som ikke har kommet til syne i flere generasjoner...

Men jeg regner med at Funny ikke bærer anlegg for sobel, men at det soble fra moren er dominant. Dvs, at om du får soble valper vil de nok ha mye sort ytterst i pelsen, slik som Milli, fordi de har arvet sort fra faren. Var de ikke slik i det kullet Funny hadde med moren til Milli?

Bjønns pappa "Sarek" har jo tydelig anlegg for dilute. Noe som gjør sorte valper blå, og brune valper lilla:-) Men dette kommer bare til syne om begge foreldre bærer på dette, derfor kan det ligge skjult i generasjoner...

Marianne sa...

Kjempe dumt at det ikke blir treff..men er vel ikke første gangen snøen setter en stopper for moroa!
Ihvertfall typisk her nede hos oss...godt det ikke er så lenge til mai da!..

Så godt at rådyra koser seg med maten dere legger ut.Jeg har lagt ut litt til hjortene her, og skal fine frem litt mer godsaker snart..har jo ikke noe høy å ta av, så det blir frukt, grønsaker og brød.

Sidsel, Honey og Arjas blogg sa...

Kjære Gry! Vi skjønner det veldig godt at du må avlyse treffet vårt. Alle synes det er like leit, men fullt forståelig og ansvarlig :):) Nyyydelige bilder av rådyra, det må være flott å betrakte dem, er de ikke redde da?
Og Christian, jeg er så imponert over deg, at jeg er nesten målløs!!
Nå slo det meg en ting; jeg lurer på hvor mye lærerik informasjon jeg har mistet på veien ved ikke å være så alt for flink til å følge med på alle bloggene. All sånn informasjon burde du lagre på en egen infoblogg e.l. hehe. Klem til alle sammen der ute, og riktig god helg! :):)

Gry og Millis blogg sa...

Christian: Jo, det var slik du skriver i de to kullene Äzzi og Jack har hatt sammen, søsteren til Milli har mindre av det sorte, og mer av det røde. Det som Yvonne synes var litt snodig, var at en annen kennel som hadde brukt Funny med en mørk tispe, ja, der hadde det også dukket opp soble valper (med alle mulige forbehold om at jeg husker riktig her). Jeg er enig med Sidsel Christian, du burde virkelig gjøre mer ut av den kunnskapen du besitter!!! Jeg bøyer meg i støvet!

Marianne: Nå gleder vi oss bare enda mer til mai:o)))) Grønnsaker og frukt til rådyra er det beste de kan få nå (har hatt en del kontakt med Viltnemnda), for det inneholder væske, så de tørker ikke ut nå som de ikke har tilgang på vann. Noe som er lurt hvis du skal gi dem brød er å dyppe brødet i litt solsikkeolje. Da får de næring og fuktighet.

Sidsel: Tusen takk for forståelsen! Jeg synes dette var utrolig kjipt, fordi jeg avlyste jo først på grunn av Millis løpetid.... Men Bjørn og Ola har avtalt fisketur, så det er et stort plaster på såret at Nøve, Bjørn og Nalle kommer allikevel:o))))

Vi har kjøpt oss et viltkamera, så jeg sitter ikke der oppe og tar bildene selv. Kameraet snipser i vei iht. hvordan jeg stiller det inn. Nå har jeg akkurat vært oppe og satt det på filminnspilling for første gang - det blir spennende å sjekke ut:o)

Ville sa...

Det stemmer det Gry at de er i slekt begge to med Gaisa.
Ville har den slekta både på mammaen og pappaen sin side.Det er liksom litt komplisert å forklare -skal forsøke.
Farfaren til Ville er kullbror til Gaisa. Han er sort m/maske.
På moren sin side er Gaisa tippoldermoren til Ville.
Alle tispene i nedad rettet linje er soble, variert fra lys til mørkere rød farge.

Hannene foreksempel Heldalan Onni som er Villes morfar er sort m/maske, hans far igjen er brun m/maske.
De er jo alle i samme slekt med Milli også.
Begge oldeforeldene til Ville på mors side, Raiddokas Mörri og Niisku er lyse.


Ja, Gry og Christian jeg synes sånne ting om slekt, avl etc er super spennende.
Jeg har studert disse hundene opp og ned i mente, men har liksom aldri snakket om dem.
Redd jeg tar helt av dersom jeg går for mye inn i det, sånn som jeg gjorde i tiden før jeg fikk Ville;o)

Siss sa...

Trist at det ikke ble noe av treffet,men vi tar det igjenn senere Gry. Da har vi noe ekstra å glede oss til siden.:-)
Deilig film av Millie, Hun er jo bare sååååååååå vakker.
Likte også bildene av rådyra. Det ser ut som de koser seg ved matfatet.
Ha en deilig helg på Glenn

Luna sa...

kjipt at det ikke blir treff for dere da, men sånn er det, ikke så mye å gjøre med..!
Moro å lese om farger, har skumma gjennom nå, skal lese nøyere når jeg får tia.. :)
ha en fin helg!

Dixie sa...

Så synd at det ikke ble noe av treffet, men det er helt sikkert den beste måten å gjøre det på! Som Berit, hadde jeg også gledet meg til bilder og referat... ;) Men vi gleder oss veeeldig til treffet i mai! :D

Det var en kjempekoselig film av Milli! Morsomt å se hvor glad hun er i ballen sin! Dixie liker også å leke med ball, men hun vil helst springe foran oss med den i munnen... ;)

Bildene av rådyrene var også veldig fine! Kjekt at dere får frukt fra Spar, så rådyrene også kan få mat i all snøen!

God helg! :)

Hilde, Fant og Ebbie sa...

Hei Gry og Milli!

Jeg hadde gledet meg veldig til treffet hos deg og Milli, men det er jo helt umulig med de snømengdene dere har fått!! Jeg får finne en annen anledning til å komme på besøk, tenker jeg!

Jeg må jo le litt også, der jeg ser deg for meg, tråkkende i veg og håpe at det skal bli mulig for en flokk av oss å benytte jordet ditt!! Ja, den evige optimist, det må være deg.

Fiiine Milli-mor! Hun er glad i ballen sin? Jeg er glad for at du skal filme mere av henne. Det er så morsomt å se på.
Jammen har hun flott pels nå! Ebbie er inne i en røyteperiode og det hår over alt her.
Flotte bilder av rådyra også. Det er godt å kunne hjelpe dem nå når de har det så vanskelig.
Vi har noen ivrige pensjonister som kommer innom butikken vår hver dag for å hente gammelt brød og frukt. De har noen faste foringsplasser i Maridalen, og kommer hver vinter for å hente mat.

Kos deg i helga, Gry og hils søte Milli fra oss.