søndag 23. august 2009

Herre min hatt, så gøy vi har hatt det:o)))

Vi har vært på runderingskurs hos Hilde. Rundering betyr at hunden skal finne folk eller gjenstander i terrenget, markere funn ved å ta et spesielt kobbel i munnen (bittkobbel), løpe tilbake til fører, for så å vise føreren sin funnet.  Noen kan også halse ved funn, men vi skulle altså bruke bittkobbel. Vi startet helt fra scratch, og det er utrolig gøy å se hvor fort hundene tar dette. “Vi” er: Nøve og Nalle, Camilla og Dimma, Milli og meg – og selvfølgelig Hilde og Ebbie. Hilde brukte Ebbie litt for å vise oss hvordan øvelsene skulle gjøres.

På lørdag skulle vi møtes på Låplassen i Nesbyen. Hilde satt parat med stoler og kaffe og et stort smil:o) Først skulle vi ha litt teori…. For oss som var hos meg på Tjøme på innkallingskurs, er ordet “teori” nok til at vi omtrent går til grunne!! Sånn var det slett ikke nå! Korte teoriøkter, hvor noen av hundene var ute og noen i bilene og med masse latter og kos. Akkurat sånn som det skal være:o) Perfekt!

DSC_0218

Teori hos Hilde – genialt:o)

DSC_0220

Nøve og Nalle trener på apportering (for senere å kunne bruke dette i forbindelse med bittkobbelet).

I Rundering, skal hund og fører skal gå langs en midtlinje, og så skal hunden søke ut til hver side, slik at et større område dekkes. Første dag trente vi på apportering og noen grunnleggende øvelser på utslag til begge sider for midtlinjen. Der sto det figuranter (oss) med masse godbiter og ros. Kjempegøy å se hvor fort hundene forsto at de skulle gå fra en figurant, over midtlinjen foran fører og bort til figuranten på den andre siden. Første dag avsluttet vi etter vel 3 timer, da både hunder og folk var på topp, og egentlig ikke hadde lyst til å slutte. Kjempemotiverende!

Vi føyk ned til Bergheim, oss 3 jentene, 3 hunder og ganske mye bagasje i bilen til Nøve:o) Litt av et syn sa Hilde, som vinket oss av gårde:o)

Om kvelden kom også Rune, mannen til Camilla, og Snorre. En herlig, ettertenksom fyr, som helst vil ha fred og ro (Snorre altså). Det var ikke så lett, for både Dimma, Milli og Nalle kan være relativt “til stede”….

DSC_0224

Hva er det EGENTLIG som skjer her?

DSC_0228

Snorre og Milli tar seg en “svingom”, mens Nalle står og ler av dem

Camilla og Nøve hadde gjort en kjempejobb med å få Nalle og Snorre til å forstå at de ikke skulle slåss, men at det gikk fint å være i samme hage uten å bråke. Det gikk så utrolig fint med de to. Dimma og Milli var som Tuppen og Lillemor. Noen ganger bestevenninder og noen ganger veldig småkranglete – litt typisk jenter kanskje;o)?

DSC_0258

Tuppen og Lillemor leker fint

De er egentlig ganske like. Ingen av dem er så glad i bråk, og vanligvis underkaster de seg gjerne, men overfor hverandre har de behov for å dominere ørlite grann… De fant stadig nye ting å passe på og krangle om, før de føyk av gårde og var bestiser igjen.

DSC_0284

Det var ikke bare på kurset tiden fløy av gårde, den gikk jammen like fort på kvelden. Og det var ikke bare hundene som var trette og slitne, vi satt og koste oss med pizza, før vi ble stillere og stillere, og Camilla til slutt sa de forløsende ord “Er’e normalt å bli så gåen eller?”. Dette må ha vært en slags magisk setning, for da hun hadde uttalt denne setningen, spratt vi opp og var i seng innen rimelig kort tid alle sammen. Også vi folk ble altså trøtte og slitne.

Lørdag skulle vi møtes i skogen på Tunhovd. Et flott sted, fullt av reinlav. Vi trente først litt på apportering igjen, også skulle hundene rundere. Denne gangen skulle figurantene være litt mer skjult enn dagen før. Hundene var så flinke, og husket hva de hadde lært dagen før. De gledet seg stort over å få jobbe på denne måten, og hadde et “driv” som imponert oss alle stort!!!

DSC_0275

Her ser vi Hilde i midten, som fører til Ebbie, som helt korrekt er på vei fra fra figurant Camilla til venstre mot figurant Nøve til høyre.

DSC_0267

Ebbie i full fart på vei til en jublende, oppmuntrende Camilla:o) Du skal være bra arbeidssky for ikke å løpe rett i armene på denne jenta:o)

I dag som i går avsluttet vi etter ca. 3 timer, mens motivasjonen var på topp hos oss alle. Neste kurshelg er den siste helgen i september, og SOM vi gleder oss!! Vi har hatt en flott kurshelg, opplegget er perfekt, med så korte økter, flott balanse mellom teori og praksis. Kjemien mellom alle oss var veldig, veldig bra, ingen av oss var redde for å stille dumme spørsmål og alle var veldig ivrige og hadde lyst til at dette skulle være gøy. Det er jo klart at dette smitter over på hundene også, det er jo rein skjær trivsel:o))). Til og med værgudene har vært med oss i helgen. DETTE KUNNE IKKE BLITT BEDRE!! Milli, som ikke klarer å slappe av med andre hunder til stede (hun blir bare overtrøtt og veldig i overkant overtydelig…) har nå gått i koma under en benk i stua.

Kjære Hilde og Ebbie, Nøve og Nalle, Camilla og Dimma (og Rune og Snorre). Tusen, tusen takk for en perfekt hundehelg. Dette har vært helt utrolig gøy!! Vi gleder oss til neste gang!!!!

27 kommentarer:

Nina og Bonnie sa...

Jeg skjønner du har hatt det gøy. Ser lissom for meg fingrene springer over tastaturet.Sånn er det skrevet. Morsomt! Da var alt vellykket da? Og for et vær dere har hatt. Nå kan dere bare se fram til neste samling.

Så ut som snø på det bilde i skogen. Jeg ble redd et øyeblikk før jeg leste det som sto om reinlav. Er ikke helt klar for vinter ennå.

Og så fint Snorre og Nalle kom overens. Ikke dårlig, da er det håp for Charlie og Nalle også.

Nøve sa...

Hadde du igjen litt overskudd du også?? Jeg MÅTTE "få ut" helga vår, jeg med. Er så fornøyd :o))))

Charlie er velkommen i Nalles hage når som helst, Nina!!!

Gry og Millis blogg sa...

Jeg også Nøve, må bare forsøke å få ut inntrykkene, ellers blir jeg bare liggende våken og tenke og smile:o) Det kunne rett og slett ikke vært bedre:o)

Nina: Etter det jeg har sett at Nøve og Camilla fikk til med Nalle og Snorre, er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at Nalle og Charlie kommer til å takle det å være sammen kjempe, kjempebra:o)

Karoline sa...

Hei hei!
Morsomt å lese om hva dere har gjort på kurset til mamma! Og kjempe gøy å få se bilder av alle de flinke hundene og ikke minst av mamma og Ebbie i farta! Ebbie er min aller beste lille "snusk" hun! <3 ;)
Kos dere videre med hundene deres alle sammen, de er jo så herlige og gir oss så mye!
Karoline :)

Gry Viola og Roxie sa...

Så gøy det så ut som dere hadde det! Blir nok noe slik kurs på Mariken og Roxie når Roxie er litt eldre. Så bra at dere hadde så fint vær!!
Ha en fin uke!!

Marianne sa...

Kurset deres hørtes kjempe spennede ut...!! Hundene fikk virkelig øvd på mye forskjelligt også, både apportering og søk...Ropte dere på hundene , eller lå dere helt stille til de fant dere?

Så kjekt å høre at alle hudene kom godt overens også, ikke alltid så lett det der...Lykke til på neste kurs også, snart kan dere vel bruke hundene til å plukke sopp og all slags dere!

Dixie sa...

Det kurset hørtes kjempekjekt og veldig spennende ut! Opplegget virket også helt perfekt, med små teoriøkter innimellom! Gleder meg til å lese om neste kurshelg allerede! :D

Så fint at alle hundene ble så gode venner! Høres ut som Milli og Dimma er litt like Ville og Dixie, med småkrangling innimellom, og bestevenner igjen rett etterpå igjen... ;)

T :-) sa...

Så morsomt. Så mange flotte og herlige bilder. Og etter å ha lest hva som står så sitter jeg igjen med: dette ville jeg vært med på og! :-) Men sier som lappevennen, forklar gjerne enda litt mer om hvordan ting gjøres?

Hilde sa...

Hei Gry og Milli!

Tusen takk for sist til begge to! Jeg hadde det kjempefint på kurset sammen med dere.
Ingen sak å holde kurs når det er såå flinke, ivrige og blide kursdeltagere som deltar.

Jeg gleder meg allerede til neste kurshelg!

Ville sa...

Så kjekt dere har det i sammen, et sånn kurs i lag med gode venner er og må jo bare være helt supert, synd jeg bor så langt ifra.

Vi bør få til sånn snart her hos også nå. Tina, vi får gå isammen en gjeng med lappiser her. Jeg kjenner en dame som driver på med rundering om hun er like flink som Hilde vet jeg ikke. Hun er iallefall vant med å undervise.

Utrolig flott terreng, veldig flott med all den laven.

Vovsene er herlige som vanlig, der er visst ganske så mange Tuppen og Lillemorer ;o)))

Gry og Millis blogg sa...

Karoline: Så hyggelig med hilsen fra deg:o) Vi hadde det sååå fint med mamma'n din som kursleder. Åh, det var gøy!

Marianne og Tove: Vi begynte med å ha figurantene i kort avstand fra midtlinjen. Hunden startet i den ene enden, og gikk mot den figuranten den valgte selv. Først da hunden tok blikkontakt brukte vi stemme for å få den til å komme. Masse ros og godbiter fulgte. Så var det total ignorering av hunden som da begynner å kikke rundt på de andre, i det øyeblikket den tar blikkontakt med figurant på motsatt side av midtlinjen gjentok vi denne prosedyren. Hundene forsto utrolig fort at den skulle løpe foran fører over midten og til figurant. Etterhvert økte vi avstanden mellom figurant og midtlinje og lot hunden tenke selv, dvs. at vi ikke brukte stemme før hunden var på vei over og til slutt var det nesten ikke nødvendig med stemme i det hele tatt. De skjønte fort hvordan dette skulle gjøres! Veldig, veldig moro!! På søndag, når vi kom opp til Tunhovd, forventet alle hundene "tur", så da tok vi en repetisjon av å la figurantene stå nær midtlinjen og legge på litt stemme. Det gikk "på en snupp" å få hundene til å forstå at "Å ja, det var sånn det var". Camilla, Nøve og Hilde - korriger meg gjerne her hvis dette er feil/dårlig forklart.

Berit: Dette var moro, og hundene blir slitne på en veldig god måte! Dere burde prøve å få til noe. Hilde har sjelden mer enn 4 stk. på runderingskurs tror jeg. Da får alle nok oppmerksomhet, og vi følte at dette var helt optimalt. Jeg har gått kurs med mange deltakere og fått lite ut av dem, og gjør mye heller dette igjen.

Og ja, Berit, det er flere Tuppen og Lillemor enn Dixie og Ville vet jeg nå;o) Kanskje Milli og Ville også hadde blitt sånn sammen? Jeg tror Milli hadde underkastet seg, for Ville er større og eldre. Men de finner jo som regel ut av det, heldigvis:o)

Ville sa...

Det var et godt tips Gry, trenger ikke være så mange. Skal høre om der er interesse for det her jeg kjenner jo god 3 lappiser nå Dixie, Borris, Maila og kanskje Leia, med Ville blir det 5. så da er vi jo mange nok.

Det er jo aldri godt å si hvordan hundene er med hverandre, Ville er aldri sint og aggresiv, tror nok hun liker å erte litt, hun legger seg også lett ned for å vise at hun er vennlig sinnet, det er det jeg velger å kalle det, fordi jeg tror ikke det for å underkaste seg hun gjør det.
Som du sier så finner hundene raskt ut av det, heldigvis får en si. Jeg liker jo godt å forsøke å forstå/tyde kropps-språket dem i mellom, men det er ikke lett.

Anne-Liss sa...

For en fantastisk helg dere har hatt. Du skriver så sprudlende og levende, en fornøyelse å lese.
Så fint at hundene går så fint sammen, litt uoverstemmelser er det vel med dem innimellom med det er jo slik det skal være.

Berit: Jeg hiver meg på med en gang dersom du greier å ordne til et kurs for oss. Dette hørtes kjempemorsomt ut.

Gry og Millis blogg sa...

Berit: Kjempelurt å få i gang noe i Stavanger! Nå ser vi jo at Maila og Leia også blir med, så koselig:o) Det koster jo litt mer å være færre, men man får så uendelig mye mer ut av det synes jeg. Alle blir sett, og ingenting blir dumt å spørre om:o)

Du gir nok (en gang) en bedre beskrivelse av hvordan Milli er også. Hun legger seg ned for å signalisere at "kan vi ikke bare leke" liksom. Samtidig er hun en skikkelig ertekrok. Finner ting og springer av gårde med dem, og ser riktig så betuttet ut hvis ingen løper etter. Det gikk kjempefint med Milli og Dimma så lenge Snorre ikke skulle hjelpe til. Da trodde Dimma at storebror var på hennes lag.

Maila og Leia: Så heldige dere er som bor så nært hverandre. Det er ganske langt å kjøre mellom Østfold/Vestfold og Nesbyen. Fra Tjøme til Bergheim er det CA. drøyt 20 mil, men hva gjør vi ikke for våre små;o) Såvidt jeg forstår bor dere, Ville og Berit og Dixie og Tina i Stavanger alle sammen?

Ville sa...

Så bra Anne-Liss, da er det bare å høre med Tina om hun også blir med, så kan jeg snakke med Ghita, så da er vi også i gang med rundering.:o)

Gry og Millis blogg sa...

Jeg begynner å glede meg til referat fra dere allerede. Så gøy!! Lykke, lykke til dere Vestlendinger, dette skal bli moro å høre mer om!!!:o))))

Ville sa...

Det er nesten en skam så trege vi er her på vest-landet, vi bor jo sååå nær alle 3. Blir nok bedre nå som
små jentene våre er blitt så store;o)

Ja Gry, jeg kan si det samme som deg, Ville elsker å plukke opp ting, håper at noen skal springe etter henne for å forsøke å ta det ifra henne, eller hun kan også bevisst (ser ut sånn for meg) ta "dominant" å legge labben oppå en annen hund, for å se den annens reaksjon, hun hopper da raskt unna, visst den ikke liker at hun gjør det, jeg innbiller meg at hun synes det er gøy og vil ha litt acsion.
De ER visst like disse jentene våre Gry:o)

Gry og Millis blogg sa...

Og vi riktig "kroer" oss Berit;o) Det er så gøy at Milli har en "søster" i Stavanger:o))))) Hilde eller Camilla kalte henne forresten for reveenka i løpet av helgen;o)

Nøve sa...

Ja nå skal vi se det blir rundering i Stavanger også!!! Gry har jo beskrivi framsgangsmåten veldig godt, men det må prøves :o)

Fikk melding fra Camilla, de kom trygt heim igår kveld, men brukte fire timer på turen pga helgetrafikken...
Hva gjør vi ikke for hundene,??

Ville sa...

Takket være din Nøve og Grys levende inspirerende beskrivelse, ser det ut som vi skal få til rundering her også:o)

Ja Gry, nå kroer vi oss;o) tror vi har fått den bekreftelsen vi trenger nå tenker jeg.

Klem fra søster Ville i Stavanger:o)) Snakkes, nå er det tid for tur, før jobb.
Ha en fin dag!

Nøve sa...

Kjære Ville, tenk om dere treffer på Herkules "Nalle-sønn" - han har flytta til Stavanger!!! Jeg er sikker på at du vil ta godt imot ham :o)

snorredimma sa...

Hallooo.....og TUSEN TAKK til deg og Nøve og Hilde som var med på å gjøre denne helga helt perfekt for både hund og eier!! Jeg har kost meg som bare det, og du og Nøve er akkurat så herlige som jeg hadde tenkt. Utrolig bra beskrivelse av kurset fra både deg og Nøve...og nå gleder jeg meg bare vannvittig neste helg!!!

Anne-Liss sa...

Så Nalle har en sønn i Stavanger da må jo han få være med på treffene våre. Dersom Hercules følger med på bloggen så må han bare kontakte Maila, Ville eller Dixie dersom han vil være med, han er hjertelig velkommen.

Nøve sa...

Vi får håpe han følger med :o)

Ville sa...

Så gøy da Nøve, tenk at Herkules er i Stavanger, må nok tak kontakt med ham, Dixie er jo hans halvsøster og Ville litt sånn tante:o)))
To "tanteunger" å følge med på og den ene er tilogmed sønn av Nalle-mann kjempekoselig;o)

snorredimma sa...

Jeg måtte inn å se på dine bilder en gang til, også..nettopp vært inne på bloggen til nøve..igjen,se..For noen herlige bilder, dansende hunder, tenner og hrmf....hehe Herlig!!!:-)

Berit sa...

Kango og mor blir mer og mer misunnelig ...Tenk at vi ikke blei med på kurs !