søndag 31. januar 2010

Førstehjelp til fugl og dyr (de sliter nå)

Denne helgen har gått rasende fort! Her er nemlig nok å ta seg til om dagen. Vi har en fòringsplass til rådyr, der skal jeg si det går unna med havre, solsikkefrø, epler og gulrøtter. Jeg bærer opp ca. 8 liter med frø hver dag, i tillegg får de epler og gulrøtter. Det er MASSE spor og liggeplasser rundt fòringsplassen. Det er gøy å vite at vi gjør en forskjell for de dyra som strever nå! Vi har lånt et kamera som reagerer på bevegelse, så jeg er spent på om vi har fått stilt det inn riktig og om det blir noen fine bilder. Da kommer de i tilfelle til å bli lagt ut her:o)

Småfuglene skal jo ha sitt, og jammen går det unna med solsikkefrø, brødsmuler, havre og meiseboller der i gården også. I tillegg flyr en del av dem inn på låven for å tilbringe natta der.

DSC_0063

En liten blåmeis koser seg med maten sin

På fredag var Milli og jeg på skitur for første gang i år. Hun hadde nok glemt kunstene fra i fjor, for i begynnelsen var hun svært så skeptisk til mine “fot- og armforlengere”. Artig å observere hvordan hun gjespet og sendte ut dempende signaler. Det gikk fort over, for alt blir jo gøy med mye ros og Milli så ut til å trives riktig så godt etterhvert. Gøy!

På lørdag fikk vi høre rykter om at Bella var på øya igjen, og vi satte sporenstreks kursen mot Dalen:o)

DSC_0093

Vakre, lille, tøffe Bella:o)

Det var tydelig at de kjente hverandre igjen, for det var LEK fra første stund. Bella er tøffere og Milli hadde tydeligvis gitt opp å forsøke og bære henne rundt. Nå var det bare lek:o)

DSC_0092

I denne varmedressen luktet det da VELDIG godt…. (stakkars Milli har sokk på, for jeg klipte kloa hennes for langt inn i går…).

DSC_0099

Bella og Milli har fått en felles leke å ha hos Lise. Den er veldig populær!

I dag satt vi kursen mot Dalen igjen, for vi skulle gå tur. Lille Bella har jo litt korte bein for lange turer, men vi pakket et godt og varmt pledd ned i en liten sekk, og der satt Bella når hun ikke orket mer! Det synes hun var helt greit:o) Hun gikk så strunk og fin og stolt over å være ute på tur med venninna si’:o) Hun boffet på noen folk og et fartsskilt, hva skulle nå de på HENNES vei? Hun gikk langt mer enn vi trodde hun skulle orke og var god og varm når vi kom hjem igjen. Dette syntes Bella var veldig stas (og det gjorde vi også)! Det er moro å se hvordan hun “speiler” Milli, det Milli gjør – ja, det skal Bella også gjøre. Kamera var ikke særlig smart å ta med i dag, for det var litt snødrev, men neste helg har jeg og Aurora planlagt tur igjen, og da håper vi på bedre vær:o) Bella klatrer over og rundt og oppå Milli, Milli finner seg i alt (enn så lenge – bare spør Tussi-Lussi;o). Det er innmari fint å se hvor trygg og god hun er mot en så liten valp, og jeg er like stolt av henne nå som sist!

I går fikk Ola en telefon om noen ender som har slått seg til på utstiden av en butikk her på Tjøme. Han dro bort for å sjekke sammen med en annen, og der lå en andepar som ikke hadde det så fint i kulda. De fikk tak i hunnen og den er innlosjert i fjøset hos oss, det er kaldt, men en varmelampe gjør underverker. Hun har spist og virker i bedre form nå enn i går. Nå håper jeg bare de får tak i maken hennes også, for han er selvfølgelig også velkommen hit. Jeg så ham på samme sted i dag, men Lise og jeg er ikke så drevne på “andejakt”….

DSC_0103

Stakkars lille “Anna Anka”… Maken er allerede døpt “Paul Anka”…. Håper han kommer og holder henne med selskap snart.

Fikk tak i Fuglevakta i kveld, for jeg har forsøkt alle varianter av frø og frukt og grønt. Det eneste Anna vil ha er brød.

DSC_0102

Anna under varmelampa, med min egenkomponerte og svært lite suksessfulle andemeny.

Han på Fuglevakta var kjempehjelpsom og foreslo eggehvitte fra hardkokte egg og tunfisk samt brød dyppet i solsikkeolje, og jeg kunne gjerne gi henne hønsefòr. Anna var også helt dehydrert og har drukket MASSE!!! Snille mennesker har kjøpt brød til henne i butikken og hun har ikke fått i seg væske. Jeg måtte bytte vann til henne “i eninga” – jeg mistenker henne for å spasere rundt i vannet sitt…. Nå er griseskåla med vann byttet ut med en langt mer hensiktsmessig vannautomat for høner. (Anna er virkelig litt suggete om jeg skal være så fri å si det;o), også  har jeg fjernet alt det grønne og erstattet det med tunfisk og hønemat. Egg står til avkjøling nede. Anna er ganske sinna, så hun freser hver gang jeg kommer inn til henne (et godt tegn, da er det i hvertfall futt i henne – spørs om Paul er enig;o) Har fått forespørsel om jeg kan ha Anna her til det blir tidlig vår, og det kan jeg selvfølgelig, håper bare hun ikke har blitt syk i denne kulda. Matlysten er det i allefall ingenting å si på.

Milli blør ikke lenger når hun tisser, er fortsatt i kjempeform, ikke hoven bak og jeg skjønner mindre enn ingenting. Jeg er ikke engstelig lenger, men vi tar med oss dyrlegesjekken på tirsdag. Det blir interessant å se hva hun sier etter å ha tatt en prøve fra skjeden hennes.

Akkurat nå føler jeg at jeg har fòret på alt som er av dyr, ville og tamme, rundt her, og det er ikke så langt fra sannheten heller. Det er en stor belønning å få et glimt av de ville dyra til våren og sommeren og tenke at jeg faktisk hjalp naturen litt på vei i en streng vinter:o)

Ha en fin uke alle bloggevenner:o)

19 kommentarer:

Nina og Bonnie sa...

Skal si du har hatt mye å gjøre denne helgen. Alt av dyr får jo hotell-behandling på Glenne. Ville eller tamme.Jeg vet hvor jeg skal flytte hvis jeg noen gang skulle bli husløs!!!!

Det skal blir moro å se om det blir noen bilder fra forplassen.

Og den herlig valpen(har glemt navnet) blir nok Millis bestevennine. Milli ser så moderlig på henne. Det må jo varme en mors hjerte? Skjønner godt du er stolt. Og må moro at dere skal møtes så fort igjen. Deilig å ha noen å gå sammen med. Kanskje du kan få til en fast ordning?Hadde ikke det vært fint?

Stakkars Anna Anka, håper Ola får tak i mannen hennes.

Anne-Liss sa...

Så flink du er med alle dyra, passer på at alle får sitt både tamme og ville dyr. Stakkars Anna Anka som frøs i kulda, fint at dere kunne gi henne tak over hodet og god mat. Håper at Paula Anka dukker opp igjen, hun setter nok pris på hans selskap tenker jeg.

Bella er jo kjempesøt, utrolig hvor fort de vokser. Synes hun har blitt større siden forrige gang du la inn bilder av henne. Snille søte Milli da som tar seg så godt av henne, hun har fått seg en trofast venn der.

Fint å høre at det går så bra med Milli.

Ha en fin uke.

Sidsel, Honey og Arjas blogg sa...

Oi oi oi, en vennlig sjel er du Gry, og så godt å lese, og jaggu fikk jeg meg noen riktig gode latterkuler og! :) Du må bli forfatter når du blir stor!!!

Nøve sa...

Skjønner du ikke har hatt tid til å oppdatere oss før i helga, og bra er det, for vi vil jo høre "alt" dere gjør :o)
Det blir spennende å se om kameraet kommer med noen blinkskudd! Er det forresten rev på Tjøme? Eller bare elg og rådyr?

Hele øya vet tydeligvis hvem de skal kontakte når noen er i nød, hos dere er det husrom og hjerterom for alle. Snille, gode dere. Og så Milli da.. For ett moderlig uttrykk når ho passer på Bella.

T :-) sa...

Heldig er alle dyr som bor i nærheten av Glenne :-) Jeg gleder meg til å se bildene som du forhåpentligvis får tatt. Rådyr er SÅ vakre dyr.
Fine Milli der hun passer på lillevennen sin :-)

Gry og Millis blogg sa...

Nøve: Vi har masse rev på Tjøme, ellers er det elg og rådyr. Jeg har hatt stor glede av å høre ei ugle tute om kvelden/natta i flere uker, men i helgen har det vært stille....

Anna Anka har spist MASSE tunfisk i natt:o)

Marianne sa...

Så godt at anne anka fant et godt, varmt og trygt hjem hos deg Gry!!
Spennende å ha litt av naturen hos seg...Er spent på om dere klarer å hanke inn "paul", og om Anna er mer glad i han enn enn det den virkelige Ana er i sin mann..hehe!! Er ikke de skilt??

Her er det minus 20 i dag...og min plan om å ta med alle brød restene og julekakene til en foringsplass i skogen blir bare utsatt å utsatt pga av "streppene"...Har så lyst til å hjelpe de stakkars dyra!!

Gry Viola og Roxie sa...

Så morro å lese om "hotel Glenne" -der tar hi både ville og tamme dyr + mennesker inn av og til!! Viktig å passe på dyra!!
Håper at dere får tak i "Paul Anka" slik at "Anne anka" blir roligere!
Veldig moderlig blikk Milli har der hun passer på Bella!!
Godt å høre at alt står bra til med Milli!
Ha en flott uke!!

Gry Viola og Roxie sa...

Glemte jo helt å komentere Millis klo. Godt at sånt gror fort ut igjen på de!!
Så flink Milli er som lar sokken få være på!!
Ha en fin dag og uke!!

Gry og Millis blogg sa...

Tusen takk Gry Viola:o) Jeg var i sjokk! Milli kontaterte at jeg tok på sokk, plastpose med strikk, ytterligere en sokk med hårstrikk - og det var det - helt greit. Himmel så cool hun er.

Nå er jeg kjempeglad. Anna Anka har spist masse tunfisk, to eggehvitter og masse hønemat. Det er kaldt i fjøset, men hun har i hvertfall mat og drikke og varmen fra en varmelampe:o) Jippi, hun virker slett ikke syk heller!!!

Inger`s blogg sa...

For en helg dere hadde,oppleve såååååå mye "spennende", du er jo bare så helt utrolig til å fortelle å da, som en novelle! Godhjertet er dere å, som gjør så mye godt for fugle og dyr.
Matbudgettet må jammen bli stort med så mange munne å mette.

Fint dere har så mye glede av skogens dyr også ellers i året.
Skal ikke glemme MILLI_MOR, BRA det har ordnet seg og hun er jo bare så god sammen med søte Bella.

Siss sa...

Snile ,snile Gry.
I mit neste liv vil jeg være et dyr på Glenne.
Denne Anden er nok ikke så "grisete"
Hun vil bare bade og gjøre seg fin til hennes bedre halvdel dukker opp.
Deilige bilder av Milli og Belle.
Hvorfor har du sokk på benet hennes etter at du har klipt kloa?
Klipte du av hele kloa??????

Gry og Millis blogg sa...

Siss: Nei, bare litt for langt inn (uheldigvis), og det blødde gud hjelpe meg nok.... Stakkars Milli, hun tok det med fatning da...

Jeg tror jeg er snill mot dyra, men det er kanskje et tankekors at jeg er langt flinkere og snillere med dem enn med folk, dessuten er jeg ikke så mye sammen med sauene når jeg flyr i skogen med bøtter eller sitter inne hos Anna Anka... Det er jo heller ikke bra, men, men....

Ville sa...

Så herlig Gry, ja det er som Nina sier: rene hotellet for dyregjester:o) og veldig koselig å lese.

Milli er så vakker, hun stråler når hun er isammen med den lille.

Spennende å se om det blir noen bilder fra fòringsplasssen.

Ha en fin dag og lykke til hos dyrlegen i dag.

Nøve sa...

Du forteller vel om dyrlegebesøket så fort du er klar..?
Håper kloa er bra igjen. Jeg blir forresten imponert av hunder som beholder sokkene på!
Har ikke n'Paul dukka opp? Kanskje han har finni seg noen andre..

Gry og Millis blogg sa...

Jeg ringte akkurat dyrlegen nå Nøve, Milli er hoven bak, blør ikke når hun tisser men blør ellers og slikker seg som hun skal. Vi ble enige om å avvente besøket i kveld, også ringer jeg heller hvis løpetiden varer unormalt lenge eller andre "unormaliteter" oppstår. Det var kanskje en usedvanlig kranglete start på løpetiden dette? Jeg er i hvertfall helt rolig nå.

Huff, ikke gøy å klippe for langt inn. Hun rykket bare litt til i beinet, så var vi liksom ferdige med den saken. Sokken fikk være der den var (og det er jeg ikke vant til fra Kaisa kan du trygt si), nå skal det sies at Milli var veldig opptatt med Bella, og sokken var ikke i fokus.

Nei, håper ikke Paul har fått seg ei an(d)a (blæh;o). Anna savner ham! Jeg går hele tiden og venter på at han i Viltnemda skal ringe Ola og si at Paul er fanget og at han kommer med ham. Jeg vil at de skal være to, det er mye koseligere (selvom de egentlig driver og skilles;o)

Ragnhild B. sa...

Så hyggelig å lese om ditt liv med alle dyra! Jeg blir imponert og full av beundring, og får også lyst til å ha det sånn! La oss håpe at Anna Anka og hennes Paul får en annen skjebne for samlivet enn deres navnesøsken! Og så har du sånt nydelig lite fuglehus/fórmater. Sånn ønsker jeg meg!

Gry og Millis blogg sa...

Ragnhild: Tusen takk, det var hyggelig sagt:o) Det lille fuglehuset har jeg kjøpt på Felleskjøpet - det var ikke dyrt:o)

Hilde, Fant og Ebbie sa...

Dyrevennen Gry, mor go`hjerta - jammen har du et hjerte av gull for alle dyra rundt deg.
Jeg er imponert! De er heldige de som kommer i din vei!
- og så godt å høre at det går bra med Milli. At hun er opplagt og i aktivitet, er vel den beste indikatoren på at hun er frisk.
Turen med Bella høres veldig trivelig ut. Jeg synes sannelig at hun har vokst litt, også.
Jammen rakk du mye forrige helg.

Det blir spennende å høre hvordan denne helga blir.

Klem fra meg og mine på Jar.