mandag 26. januar 2009

Bare noen bilder (av Milli selvfølgelig:o)
Det er noe sånt jeg har fått til etter at jeg tror jeg har forstått blender/lukker/ASA -greia. De er fortsatt litt mørke, men øvelse gjør mester og jeg har ingen redigeringsmuligheter på denne låne pc'n. Men jeg synes det kommer seg, og jeg gleder meg til å ta flere bilder:o) De er i hvertfall langt skarpere enn de jeg har tatt før.

20 kommentarer:

Hanne sa...

Se det, ja!! Skal ta med meg fototipsene dine når jeg får tid til å ta litt bilder igjen (imorgen?).
Her har det gått i snømåking og maling i helgen. Ser endelig enden på malingsprosjektet nå og det er godt.
Håper du får igjen datan snart!!

Marianne sa...

Disse var jo kjempe skarpe, ekstra gøy når man begynner å se resultater...

Anonym sa...

Nå har jammen Helene Harefrøken blitt voksen,, for ett hopp! :o)))

T :-) sa...

At det er "i farta" bilder er nå helt sikkert. Flotte var de. Syns dere alle er så kritiske til dere selv.

Og så høres dette med speilreflekskamera veldig vanskelig ut. Finnes det ikke noe auto-instilling sånn at en som meg også kan få brukt et slikt kamera??? Til vanlige stille bilder mener jeg.

Hos oss er det fortsatt 1/2 m snø tror jeg ( i hvert fall mye) Og Vina må gi opp etter noen meter å følge elgesporet som frister.

Anonym sa...

Enig med deg jeg Tove. Vi er for kritiske til oss selv! Det er vel i fare for at noen skal tro "vi kan noe", for egentlig er jeg kjempestolt av at jeg begynner å få ørlite grann taket på kameraet. Det er så innmari gøy!! Og jo, det er en automatinnstilling. Helt genial til vanlige, stille bilder:o)

snorredimma sa...

Tja - jeg holder fortsatt på med sportsinnstillingen, jeg da...Oh jeg tror nok at vi er for kritiske til oss sjøl - jeg får ikke tatt så fine bilder. Er rett og slett for treg, eller så er dem rett og slett for raske...hehe
Men det er jo fortsatt noen dager igjen....

Anonym sa...

Tror de er fryktelig raske disse islenderene;o)

Christian og hundene sa...

Du har ihvertfall et villig
motiv:-)

Jeg bruker stort sett ferdiginstillingene, sunes hele den blender/lukker/ISO greia er litt komplisert...

Anonym sa...

Vi har våre faste steder å kaste ball. Jeg har alltid kastet ball opp på en topp, så Milli løper opp dit for å være litt på hogget, nå kaster jeg den bare bakover i steden - derav det "villige motivet" Christian;o) Men jeg må skjerpe meg, dama begynner å lukte lunta nå, og venter nedenfor den lille toppen...

Jeg har også alltid syntes at lukker/blender/ISO/ASA -greia er helt ubegripelig. Derfor er jeg nå lykkelig over å ha funnet ut at kameraet fikser det meste, hvis jeg styrer en av delene. JIPPI!

snorredimma sa...

Hva er ASA? Det har ikke jeg sett noe til på min speilrefleks...

Anonym sa...

ASA eller ISO er hvor mye lys harddisken på kameraet trenger for å ta bilder. Jeg liker å tenke på at vi bruker vanlig film. Da måtte vi bytte ut filmen hvis vi skulle ha en mer lysfølsom film enn "den vanlige" (det tror jeg var 125).

Oppe i hodet mitt tenker jeg sånn:

Blender er lysåpningen i linsa og lukkertiden er hvor fort kameraet "knipser". Jo fortere kameraet knipser jo mere lys trenger "filmen" (for det går jo så fort, det er da man rekker å knipse de raske bevegelsene). En eller annen idiot har funnet ut at stor lysåpning har lavt tall og liten lysåpning har høyt tall (dødsforvirrende). Hvis du bruker en lysfølsom "film", trenger du ikke så mye lys inn gjennom linsa, fordi "filmen" rett og slett reagerer mer på lys. Jeg satt min ASA (evt. ISO) til 800, da fikk jeg både det lyset og den hastigheten jeg ville ha, skal prøve et enda høyere tall i helgen, hvis ikke det er skarp sol, og lys nok ute. Det som er så genialt på speilrefleksen, er at alt dette styres med knapper fra menyen, og man slipper å bytte film (for det er jo ingen film der:o)

Jeg håper ikke jeg er helt på trynet her, men det virket for meg forrige helg.

Ble dette et veldig innviklet svar Snorredimma? Egentlig er svaret kort: Det er lysfølsomheten, og du finner det helt sikkert på menyen på kameraet ditt.

Jeg håper dette ble riktig??! Marianne?

Anonym sa...

Gry, det var en super forklaring. Nå skjønte til og med jeg det. Glimrende gjort. Milli er et flott motiv. Flotte bilder. Det er godt vi kan lære av hverandre.

Anonym sa...

Det var koselig sagt Nina! Jeg blir så ivrig skjønner du, og det går litt "i hauger":o)

Marianne sa...

Det stemte alt du skrev der Gry, En lten ting til med isoen. Jo høyere isoen er dessto mer kornete blir bildene. Dvs at du ike får den samme skarpheten som vanligt. dette sees best visst du zoomer inn på bilde eller du forstørrer det..

Anonym sa...

Takk Marianne!! Puh;o)

Jeg ser at det blir mere kornete, til og med når jeg zoomer inn med kameraet. Man blir sikkert flinkere til å tilpasse dette etterhvert som man får mere trening:o)

Hanne sa...

Det er visst du som er pedagogen her, Gry (ikke jeg)!! Kjempeflink til å forklare! Mitt forrige speilrefleks hadde omtrent samme programmuligheter, men det brukte jo vanlig film. Digitalt er jo så mye kjekkere for nå ser jeg resultatet med en gang og kan lære av mine feil. Prøvde meg litt igår, men som Marianne sier blir bildene "kornete" med høy ISO. Været var såpass grått at det var vanskelig å unngå "blåtime" uttrykket. Noen konkurransebilder klarte jeg dog.
NÅ MÅ VI TREFFES SNART!! (selvom det jo ikke er lenge til treffet vårt nå...)

Anonym sa...

Tusen takk Hanne. Jeg er ingen stor pedagog, DET kan jeg love deg:o) Men jeg tror at jeg er flink til å forenkle ting.

Bare ta kontakt om dere vil komme en tur Hanne! Vi er jo stort sett hjemme, og det hadde vært veldig hyggelig å gå tur med dere igjen!

Nøve sa...

Dere høres så proffe ut!!! Det blir større og større krav til alt. Men, så lenge det er moro , antagelig mere moro, så er det en fin hobby! Og man lærer å SE. Og sette pris på det man ser.

Tove og jeg får surre med vårt, i vårt tempo. Vi kommer fram i sneglefart også ;o)

Anonym sa...

Dere kommer fram Nøve. I siste konkurranse var du så vidt jeg husker aller først "i køen";o)

Også synes jeg Tove skrev noe fint. Det gjelder jo ikke å ta det perfekte bildet, det er like mye valg av motiv, "øyeblikk" etc.:o)

Anonym sa...

Tina og Marte og Christian. Det kommer andre treff, der vi helt sikkert møtes alle sammen:o)